Business Internaţional

Angela Merkel: Turcia trebuie să asigure independenţa Băncii Centrale

Angela Merkel: Turcia trebuie să asigure independenţa...

Autor: Teodora Marinescu

14.08.2018, 08:05 83

Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel Turciei să asigure independenţa propiei bănci centrale, în tmp ce mai mulţi oficiali de rang înalt au exprimat îngrijorare în urma scăderii lirei turceşti, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Lira turcească a atins, luni, cel mai scăzut nivel ai ultimilor 13 ani, cursul raportat ajungând şi la 7,98 de lire per euro, de la 6,93 de lire.

"Nimeni nu are un interes în destabilizarea economică a Turciei. Trebuie luată orice măsură pentru a asigura independenţa băncii centrale", a declarat Merkel în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

"Germaniei i-ar plăcea să vadă o Turcia cu o economie prosperă. Acesta este interesul nostru", a adăugat Merkel.

Ministrul german de Externe Heiko Maas a declarat că Ankara ar putea depune mai mult efort pentru a îşi îmbunătăţi relaţiile diplomatice atât cu Statele Unite, cât şi cu Germania, ceea ce ar ajuta din punct de vedere economic.

"Da, situaţa actuală din Turcia cauzează îngrijorări majore", a afirmat Heiko Maas.

Relaţiile Turciei cu Statele Unite şi Germania s-au destabilizat în urma deciziei Ankarei de a aresta mai mulţi cetăţeni din ambele ţări. Maas consideră că rezolvarea diferenţelor între Turcia şi cei doi aliaţi NATO ar putea ajuta la reducerea crizei economice.

"Consider că acest lucru ar ajuta la găsirea unei soluţii inclusiv în problemele economice", a informat Maas.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Finanţe a declarat că este prea devreme pentru a analiza cât va afecta situaţia economică din Turcia companiile germane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO