Business Internaţional

Anglia spune nu medicamentelor care costă mai mult decât o locuinţă sau o maşină

Anglia spune nu medicamentelor care costă mai mult...

Autor: Catalina Apostoiu

16.03.2017, 00:00 693

Pentru pacienţii cu o boală foarte rară, moştenită, care provoacă sângerare excesivă, oase fragile şi probleme de ficat, producătorul francez Sanofi are un medicament disponibil în mai multe ţări, din Germania şi Grecia până în SUA, dar nu şi în Anglia, scrie Bloomberg. Medicamentul pentru boala Gaucher, care ar costa până la 250.000 de lire sterline (305.900 dolari) pe an, ar putea fi respins de sistemul de sănătate de stat chiar dacă Sanofi a oferit un discount pentru tratamentul care trebuie făcut pe toată durata vieţii. 

Cheltuielile „substanţiale“ implicate de combaterea unei boli de care suferă aproximativ 250 de oameni din Anglia şi Ţara Galilor nu pot fi justificate când există o terapie alternativă veche de decenii, au anunţat autorităţile britanice. Cazul Sanofi evidenţiază provocările de pe piaţa engleză, privită drept una dintre cele mai zgârcite pieţe din lumea dezvoltată atunci când vine vorba de plata medicamentelor. Acum, ţara ia în vizor medicamentele pentru boli foarte rare, ale căror preţuri extrem de mari nu au intrat în atenţie din cauza numărului restrâns de pacienţi afectaţi.

Progresele din medicină creează o nouă dilemă: există mai multe tratamente disponibile decât oricând în istorie chiar şi pentru cele mai grave şi neobişnuite boli, însă acestea sunt în acelaşi timp o povară în creştere pe umerii guvernelor şi asigurătorilor. Costul tratamentelor pentru boli rare creşte rapid în Anglia, constituind un risc la adresa stabilităţii financiare a sistemului, relevă un raport al National Audit Office. Bugetul pentru astfel de tratamente este estimat să crească cu aproximativ 30% în decurs de cinci ani. Modul în care ţara face faţă acestor costuri este urmărit îndeaproape de ţările vecine. Criticii spun că Marea Britanie este deja în urmă la capitolul plăţi pentru medicamente scumpe.

Propunerile de impunere a unei limite asupra medicamentelor noi pentru boli rare ar putea pune noi probleme în acest sens. Luna trecută, un medicament produs de Alexion pentru o boală mortală care afectează în special copiii a fost considerat drept prea scump şi respins, chiar şi după ce compania a oferit un discount considerabil. Decizia ridică semne de întrebare cu privire la angajamentul guvernului britanic de a susţine o industrie a ştiinţelor vieţii care resimte deja impactul Brexitului, a declarat compania.  O înăsprire a poziţiei guvernului i-ar putea descuraja pe producătorii de medicamente chiar într-un moment în care pacienţii încep să aibă acces la terapii cu potenţial de a-i scăpa de boli grave. „Pare nedrept şi inechitabil ca numai pentru că suferi de o boală rară să fii împins în spate, când pentru prima dată în istorie avem şansa de a face ceva în acest domeniu”, spune Alastair Kent, director al grupului nonprofit Genetic Alliance UK.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO