Business Internaţional

Antene false de telefonie mobilă au fost descoperite în SUA, în apropierea bazelor militare

Antene false de telefonie mobilă au fost descoperite în...

Autor: Oana Stupinean

04.09.2014, 15:21 9313

​Şaptesprezece relee false de telefonie mobilă au fost descpoerite, săptămâna trecută, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, potrivit revistei Popular Science.

În loc să ofere servicii de telefonie mobilă, turnurile se conectează la telefoanele din apropiere, trec peste sistemul de criptare şi pot chiar citi mesajele.

Les Goldsmith, CEO la ESD America, lider american în furnizarea de tehnologie de apărare, a folosit telefonul securizat Crypto 500 pentru a detecta cele 17 relee false de telefonie mobilă.

Pentru cele mai multe telefoane, aceste relee false de telefonie sunt nedetecltabile, însă pentru CryptoPhone 500, un dispozitiv Android personalizat, deghizat în Samsung Galaxy Note III, este posibil, deoarece are un sistem de criptare avansat.

” Fenomenul de interceptare a telefoanelor în Statele Unite ale Americii are o amploare mult mai mare decât am anticipat. Unul dintre utilizatorii nostri, în drumul său din Florida înspre Carolina de Nord, s-a ”lovit” de opt sisteme de intercepţie. A găsit unul chiar în casinoul South Point din Las Vegas”, spune Goldsmith în Popular Science.

Releele de telefonie au fost găsite în luna Iulie, însă nu se ştie de când sunt acolo. Deşi nu este clar cine le deţine, ESD a descoperit că multe dintre ele sunt localizate pe lângă bazele militare ale Statelor Unite ale Americii.

”De cine aparţin? Cine sunt ei, cei care ascultă apelurile din jurul bazei militare? Să fie guverne străine ? Ideea e că habar nu avem cine sunt ei” , spune Les Goldsmith.

Probabil că nu este Agenţia de Securitate Naţională (în engleză: National Security Agency) – NSA nu are nevoie de relee false pentru a intercepta, pot funcţiona şi fără ele, potrivit site-ului VentureBeat.

Nu este NSA, spune Andrew Jaquith de la firma de securitate SilverSky, ”Pentru NSA este inutil să se folosească de aşa ceva, ei pot merge direct la operatorul de telefonie mobilă.”

ComputerWorld, revistă IT, punctează faptul că falsele relee ”se dau de gol” prin faptul că în moment ce un telefon mobil este în apropierea lor, performanţa lui scade de la 4G la 2G în timpul interceptării. Astfel îţi poţi da seama că eşti interceptat, semnalul slab în apropierea unei baze militare, fiind un bun indiciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO