Business Internaţional

Antreprenorii europeni încearcă să cuantifice costurile Brexitului

Protestatar faţă de ieşirea Marii Britanii din UE.

Protestatar faţă de ieşirea Marii Britanii din UE.

Autor: Catalina Apostoiu

07.06.2017, 00:02 72
Atmosfera dintre Londra şi Bruxelles a devenit tensionată la începutul lunii mai în urma unei întâlniri între Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi premierul britanic Theresa May. Acest fapt este deosebit de important pentru sectorul corporativ britanic, scrie Financial Times.

Mai mult de unu din 20 de directori de companii mici şi mijlocii din Marea Britanie sunt din UE, relevă o analiză a Opal Transfer, o platformă de transfer de bani. Potrivit acesteia, peste 35.740 de proprietari de companii europeni „creează locuri de muncă, generează creştere şi venituri fiscale în economia britanică“. Avertismentul: un exod ar afecta puternic economia Marii Britanii.

Sunt peste 3 milioane de cetăţeni ai UE în Marea Britanie, iar guvernul britanic a transmis semnale încura­jatoare legate de acordarea dreptului de a rămâne în ţară acestora, cu condiţia ca şi cetăţenii britanici care trăiesc în UE să beneficieze de drepturi similare. Însă încheierea unui acord în acest sens s-ar putea dovedi dificilă.

Piotr Kubalka, proprietar al unui business de contabilitate care oferă servicii unor companii internaţionale, crede că Marea Britanie are în continuare multe puncte de atracţie. Capital Business Links, din vestul Londrei, oferă consultanţă unui număr de peste 3.000 de companii.

„Unul dintre principalele motive pentru care oamenii vin aici este legat de uşurinţa cu care se poate înfiinţa un business. Totul durează câteva ore. În Polonia, dacă vrei să înfiinţezi o companie, trebuie să aştepţi două luni“, spune acesta, adăugând că firmele sunt supuse unor multiple controale efec­tuate de autorităţile fiscale în fiecare an.

Germania şi Franţa sunt de asemenea mai puţin atractive decât Marea Britanie, spune Kubalka, indicând costul ridicat al înfiinţării unui business în Germania.

Dacă Marea Britanie ar deveni necompetitivă, iar accesul său la pieţele internaţionale ar fi restrâns, s-ar închide companii, avertizează Kubalka.

Şi totuşi, acesta este decis să nu se mute încă. „Iubesc Marea Britanie. Poţi trăi aici cum vrei. Nu există bariere.“

Este cel mai bun loc pentru a avansa“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO