Business Internaţional

Apple are stocuri prea mari de iPhone şi ar putea reduce producţia

Apple are stocuri prea mari de iPhone şi ar putea reduce...

Autor: Marius Oncu

06.01.2016, 11:01 1042

Stocurile de smartphone-uri iPhone 6s şi 6s Plus au crescut de la lansarea acestora în septembrie, iar producţia va fi redusă pentru a permite dealerilor să scadă cantităţile aflate în depozite, potrivit Nikkei.

Informaţia a cauzat declinul acţiunilor Apple cu 2,5%, fiind afectate, de asemenea, şi titlurile furnizorilor de componente pentru iPhone 6s şi 6s Plus.

"Este o reducere de producţie care atrage atenţia asupra cererii mai slabe înregistrate de Apple de la lansarea 6s. Wall Street se pregătea pentru o scădere (a producţiei, n.r.), dar amploarea acesteia este un pic îngrijorătoare", a declarat analistul FBR Capital Markets Daniel Ives.

Reprezentanţii Apple nu au fost disponibili imediat pentru comentarii, dar unii furnizori taiwanezi au indicat drept dovezi ale perspectivelor slabe declinul vânzărilor, acordarea de subvenţii de stat în China unui producător de componente, precum şi faptul că angajaţii companiei respective nu vor lucra de Noului An chinezesc.

În provincia Henan din China, autorităţile au anunţat în această săptămână că au acordat subvenţii în valoare de 12,5 milioane de dolari Foxconn, companie care asamblează iPhone. Subvenţiile sugerează că autorităţile sunt îngrijorate de capacitatea Foxconn de a menţine toate locurile de muncă, de câteva sute de mii doar în Henan.

Un alt furnizor a afirmat că Foxconn a acordat angajaţilor liber în perioada Anului Nou chinezesc, care cade pe 8 februarie, în loc să plătească suplimentar pentru a păstra ţine liniile de producţie deschise, ca în trecut.

Analiştii estimează că veniturile Apple vor creşte cu mai puţin de 4% în anul fiscal 2016, ritm cu mult inferior avansului de 28% înregistrat în anul fiscal precedent, încheiat în luna septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO