Business Internaţional

Apple bate toate recordurile cu profit de 6 mld. $ în primul trimestru fiscal. Tăcere deplină în ceea ce-l priveşte pe Jobs

Apple bate toate recordurile cu profit de 6 mld. $ în primul trimestru fiscal. Tăcere deplină în ceea ce-l priveşte pe Jobs

Autor: Adrian Seceleanu

19.01.2011, 09:45 16

Compania americană Apple a anunţat rezultate financiare care aubătut şi cele mai optimiste estimări ale analiştilor pentru primultrimestru al anului fiscal, încheiat la 25 decembrie, însăproducătorul iPod şi iPhone "nu aspus nimic despre elefantul din cameră - plecarea neaşteptată înconcediu medical a CEO-ului Steve Jobs", comenteazăcotdianul Wall Street Journal.

Apple a anunţat venituri de 26,7 mld. dolari,în creştere cu 71% faţă de anul precedent în timp ce profitul aurcat şi mai repede, cu 78%, la nivelul record de 6 miliarde dedolari. Rezultatele spectaculoase ale Apple vin pe fondulvânzărilor foarte bune de gadgeturi de la finele anului. În celetrei luni încheiate pe 25 decembrie Apple a vândut4,13 milioane de computere Mac (în creştere cu 23%), 16,24 milioanede iPhone-uri (în creştere cu 86%) şi 19,45 milioane de iPod-uri(în scădere cu 7% faţă de anul precedent). Compania a vândut şi7,33 milioane de tablete iPad.

Steve Jobs, din nou în concediu medical.Evoluţia problemelor de sănătate ale şefului Apple

"Am avut un sezon de vânzări fenomenal pentruMac, iPhone şi iPad", a comentat Steve Jobsrezultatele într-un comunicat de presă transmis de Apple. "Toateliniile de business merg la capacitate maximă şi avem noi lucruriminunate în pregătire în acest an, incluzând lansarea iPhone 4 laVerizon", a mai declarat Jobs.

Compania nu a oferit însă niciun detaliu despre plecareaneaşteptată a liderului său în concediu medical nici în comunicatulde presă şi nici în întâlnirea cu analiştii şi investitorii.

Oficialii Apple care au preluat conducereacompaniei au subiliniat în schimb cât de puternică este poziţiaApple. "În opinia mea businessul Apple e mai puternic decâtniciodată", a spus Tim Cook, directorul operaţional al Apple."Echipa de aici combină un talent şi o cultură a inovaţiei fărăegal şe care Steve le-a cultivat în interiorul companiei", a spusCook, cel care a preluat responsabilitatea de a conduce zi de zioperaţiunile Apple.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO