Business Internaţional

Apple nu mai este o companie de tehnologie, ci o 'bancă' în toată regula: Gigantul american are în conturi peste 250 de miliarde de dolari, mai mult decât tot sistemul bancar din România

Apple nu mai este o companie de tehnologie, ci o 'bancă'...

Autor: Ştefan Stan

01.05.2017, 16:35 4548

Apple va raporta marţi cel mai probabil rezerve de cash care au depăşit 250 de miliarde de dolari, un prag atins în mijlocul discuţiilor legate de o restructurare a sistemului fiscal din SUA, şi care ar putea forţa gigantul american să facă achiziţii majore sau să împartă mai mulţi bani către acţionari, scrie WSJ.

Rezultatele trimestriale ale Apple vor arăta că cash-ul total al companiei, fără să se pună la socoteală datoriile, a depăşit valoarea de piaţă a magazinelor Wal-Mart şi cea a P&G, şi depăşeşte rezervele valutare ale Marii Britanii şi Canadei combinat.

Drept comparaţie, activele totale ale sistemului bancar din România sunt 87 mld. euro.

Compania americană şi-a dublat cash-ul în mai puţin de patru ani şi jumătate. În ultimele trei luni din 2016, compania câştiga aproximativ 3,6 milioane de dolari pe oră.

Banii deţinuţi de Apple au atras un nou val de atenţie, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump a încercat să reformeze sistemul fiscal. Pentru a evita sistemul fiscal din SUA, pe care mulţi executivi ai companiilor de top din SUA îl consideră mult prea piperat, Apple, asemenea multor giganţi, păstrează mare parte din cash offshore. Aproximativ 93% din cei 246 mil. dolari cash sunt păstraţi în conturi offshore.

Administraţia Trump a propus săptămâna aceasta o ”vacanţă fiscală” pentru a încuraja companiile să aducă banii acasă. De asemenea, preşedintele vrea să reducă impozitul pe profit de la 35% la 15%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO