Business Internaţional

Aproape toate planetele s-au aliniat pentru un boom economic european şi mondial. Lipsesc doar creşterea salariilor şi inflaţia

Aproape toate planetele s-au aliniat pentru un boom...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.10.2017, 19:20 3449

Exporturile de ceasuri elveţiene, produse scumpe şi simboluri ale statutului social îşi revin de 12 luni. În septembrie au fost ajutate de o creştere de 90% a livrărilor în Singapore. Au fost vândute mai ales modele scumpe. Producătorii sunt încrezători că exporturile vor creşte şi anul viitor.

În Valenza, capitala industriei bijuteriilor din Italia, Bulgari, producător de bijuterii de lux, tocmai şi-a deschis o fabrică, punctul culminant al unor investiţii de zeci de milioane de euro. Executivii companiei spun că aceste cheltuieli vor mări capacitatea de producţie din Italia cu 50% şi că vor investi în continuare acolo, ceea ce va majora numărul de locuri de muncă de la 500 în prezent la 700 în doi ani. Este un optimism surprinzător având în vedere că exporturile de bijuterii italiene s-au prăbuşit cu 30% în cei mai grei ani ai crizei financiare.

Revenirea industriei din Valenza  oglindeşte o tendinţă generală în zona euro, scrie Financial Times. Tendinţa se poate observa şi în celelalte părţi ale ecomomiei mondiale. Încurajate de profiturile mai mari şi de entuziasmul pieţelor de acţiuni, unele dintre cele mai mari companii ale lumii, de la Amazon.com la Volkswagen, îşi accelerează investiţiile în fabrici noi şi echipamente după ani de prudenţă. Pentru o extindere economică globală care a prins deja viteză, aceste cheltuieli sunt o sursă suplimentară de energie. Investiţiile în fabrici erau o piesă lipsă din puzzle-ul creşterii economice globale, notează Bloomberg. 

În zona euro, investiţiile abia acum au revenit la nivelurile de dinainte de criză. Acestea s-au situat la 562,8 miliarde de euro în al doilea trimestru. În primele trei luni din 2008, investiţiile au totalizat 562,2 miliarde de euro. „Dacă te uiţi la cheltuielile pe utilaje şi echipamente, acestea se extind puternic“, spune Chris Williamson, economist-şef la firma de cercetare a pieţei IHS Markit.

Un sondaj din septembrie efectuat de UBS a găsit că investiţiile în capital din zona euro vor creşte pentru prima dată în ultimii doi ani. Volkswagen, cel mai mare producător auto european, investeşte 1,4 miliarde de euro în tehnologii noi pentru vehicule comerciale electrice şi sisteme pentru condus autonom.

Un rezultat pozitiv al investiţiilor în capital ar trebui să fie stimularea nu doar a cererii, ci şi a creşterilor salariale şi a inflaţiei. Ar fi o tendinţă mult aşteptată de băncile centrale şi de guverne, care vor să vadă profiturile companiilor intrând în portofelele angajaţilor.

Angajatorii au fost reticenţi să cheltuiască chiar dacă revenierea acoperă 75% din economia mondială.

„Este clar că cheltuielile pentru capital îşi revin. Este o parte foarte importantă din povestea creşterii globale“, apreciază Chetan Ahya, analist al Morgan Stanley.

Un indicator al cheltuielilor firmelor şi companiilor calculat de JPMorgan Chase arată încredere. Potrivit acestuia, creşterea cheltuielilor cu capitalul a ajuns la un ritm de 8%.

Ritmul variază de la ţară la ţară, însă există suficiente dovezi că îmbunătăţirea este o tendinţă generală. Spre exemplu, în SUA investiţiile în afaceri au crescut peste aşteptări în septembrie, iar economia a avansat cu 3% în trimestrul trei. În aceeaşi perioadă, PIB-ul zonei euro  a accelerat de la 2,3% la 2,5% în ritm anualizat. Viteza de creştere a UE s-a îmbunătăţit de la 2,4% la 2,5%.

„Revenirea investiţiilor de afaceri este ca o fântână a tinereţii pentru o revenire generală care îmbătrâneşte. Companiile americane au o cantitate incredibil de mare de praf de puşcă uscat chiar acum“, spune Jim Paulsen, analist la Leuthold Group.

Amazon îşi extinde prezenţa internaţională cu operaţiuni în India, Australia şi America de Sud. De asemenea, regele comerţului online a invitat statele americane şi guvernele locale să prezinte propuneri pentru un nou sediu care va costa cinci miliarde de dolari şi va crea 50.000 de locuri de muncă în următorii 15-17 ani. Vor aveam, probabil, prioritate ofertele cu scutiri fiscale.

Caterpillar, cel mai mare producător de utilaje pentru construcţii şi minerit, şi-a majorat estimările pentru vânzări şi venituri citând creşterea cererii. „Vedem creşteri ale vânzărilor la scară largă în mai multe industrii din toate regiunile“, a explicat  James Umpleby, CEO-ul Caterpillar. Analiştii de la The Pavilion au calculat că investiţiile în capital ale companiilor americane, mari şi mici, s-au majorat cu 33% de la începutul anului.

În Japonia, comenzile pentru echipamente de bază pentru afaceri, un indicator al investiţiilor viitoare în capital, au crescut în iulie şi august după scăderi din aprilie până în iunie. Mitsubishi Motor intenţionează să-şi majoreze cheltuielile cu cercetarea cu 50%, la echivalentul a 1,2 miliarde de dolari, în trei ani. Şi Toshiba şi Toyota Motor investesc acum mai mult.

Între timp, profiturile industriale din China au înregistrat cea mai mare creştere din 2011 încoace. Febra vehiculelor electrice va duce la un boom al investiţiilor acolo. China este a doua economia ca mărime a lumii.

„Sunt semne ale unei reveniri sincronizate ale investiţiilor în capital în economiile mari, ceea ce va impulsiona şi mai mult comerţul mondial“, spune Hong Liang, economist şef la China International Capital.

În ceea ce priveşte comerţul mondial, în pofida ameninţărilor protecţioniste ale lui Donald Trump, acesta se extinde mai rapid ca niciodată după 2011. Sunt vremuri de glorie pentru exportatorii germani, dintre care mulţi importă materii prime sau piese şi componente din Europa de Est. Organizaţia Mondială a Comerţului se aşteaptă la o creştere de până la 3,9% a comerţului anul acesta, scrie Handelsblatt. La începutul anului, organizaţia preconiza un avans de doar 2,4%. FMI este şi mai optimist, estimând creşteri de 4,2% anul acesta şi de 4% în 2018.

„Unul dintre motive este probabil acela că cele mai mari temeri, spre exemplu teama de introducerea de tarife de import de către SUA, nu s-au materializat până acum“, explică Holger Bingmann, preşedintele asociaţiei exportatorilor germani BGA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO