Business Internaţional

Arabia Saudită nu va lista Aramco, dar vrea să vândă acţiuni la operaţiunile de rafinare

Arabia Saudită nu va lista Aramco, dar vrea să vândă...

Autor: Marius Oncu

11.01.2016, 11:29 201

Mai mulţi manageri ai Aramco au fost informaţi că este analizată listarea de acţiuni la "subsidiare mixte din downstream (rafinare şi distribuţie, n.r.)", atât din Arabia Saudită, cât şi din afara ţării, au spus sursele.

Potrivit surselor Reuters, una dintre opţiunile avute în vedere este înfiinţarea unui holding care să grupeze toate participaţiile Aramco în subsidiarele din downstream, fără să fie vândute acţiuni ale grupului părinte.

"Holdingul ar putea fi listat, nu Aramco", a spus o sursă.

Saudi Arabian Oil Co (Aramco), cel mai mare producător de petrol din lume, controlat de statul saudit, a anunţat, vineri, că analizează o posibilă listare la bursă prin ofertă publică iniţială, valoarea companiei, greu de stabilit, fiind estimată de analişti la 1.000 - 10.000 de miliarde de dolari. Aramco a informat că analizează dacă să listeze "un procentaj adecvat" de acţiuni ale companiei părinte sau un grup de divizii de pe segmentul de downstream (rafinare şi distribuţie).

Aramco are rezerve de petrol estimate la aproximativ 265 miliarde de barili, peste 15% din rezervele de petrol la nivel global.

Mai multe surse apropiate companiei au declarat că dimensiunile acesteia şi importanţa pe care o are ca principal instrument al politicii petroliere a regatului saudit înseamnă că vânzarea unei participaţii nu este urmărită în mod activ de către autorităţi.

"Guvernul (saudit, n.r.) nu va renunţa niciodată la bijuteria coroanei", a declarat un bancher din Riad.

În schimb, regatul analizează accelerarea unor planuri la care se lucrează de mai mulţi ani şi care vizează vânzarea de acţiuni la vastul imperiu de rafinare şi petrochimie al Aramco, estimat la mai multe zeci de miliarde de dolari.

Un precedent în acest sens există, potrivit Reuters. Astfel, compania PetroRabigh, la care Aramco şi Sumitomo Chemical (Japonia) deţin câte 37,5%, a derulat o ofertă publică iniţială pe bursa de la Riad în 2008.

Printre operaţiunile downstream în care Aramco este implicată se numără rafinăria SASREF, deţinută împreună cu Royal Dutch Shell, o companie mixtă SAMREF, împreună cu Exxon Mobil, şi YASREF, în parteneriat cu China Petrochemical Corp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO