Business Internaţional

Arabia Saudită va anula proiecte de 20 de miliarde de dolari

Arabia Saudită va anula proiecte de 20 de miliarde de...

Autor: Departamentul Economic

07.09.2016, 10:01 44136

Arabia Saudită îşi intensifică eforturile să îşi diminueze deficitului bugetar, şi ţinteşte anularea unor proiecte de 20 de miliarde de dolari şi tăierea bugetelor cu până la 25%, scrie Bloomberg.

Guvernul reevaluează mii de poriecte evaluate la 69 e miliarde de dolari şi ar putea anula o treime din ele, potrivit unor trei surse citate de Bloomberg. Această măsură ar urma să afecteze bugetul pentru mai mulţi ani.

Un plan separat include unirea mai multor ministere şi eliminarea altora. Cel mai mare exportator de petrol din lume ia măsuri fără precedent pentru a opri scăderea bugetului, care s-a diminuat cu 16% anul trecut. FMI se aşteaptă ca scăderea să se diminueze la 10% până în 2017.

"Strategia de diversificare a veniturilor şi a activităţii a fost implementată pentru a da randament pe termen mediu şi lung", a spus Raza Agha, economistul şef de la VTB Capital. "Pe termen scurt se pune problema supravieţuirii cu preţurile scăzute la petrol prin tăierea cheltuielilor", a adăugat ea.

La aproape opt decenii după ce petrolul a fost găsit în Arabia Saudită, guvernul a lansat o nouă serie de reforme pentru a face tranziţia către o economie non-dependentă de petrol, scrie Bloomberg. 
 

Noul plan se bazează pe creşterea infrastructurii, a găsirii de noi linii de finanţare de către Guvern şi la reducerea cheltuielilor, inclusiv cele sociale.

Prinţul Mohammed bin Salman spune că autorităţile trebuie să genereze până la 100 de miliarde de dolari pe an, pe lângă veniturile din petrol, până în 2020. Reducerea subvenţiilor la combustibil, electricitate şi apă vor aduce 30 de miliarde de dolari pe an, în timp ce adăugarea TVA va genera încă 10 miliarde de dolari pe an.

Deşi investitorii vor îmbrăţişa planul, cel mai probabil regatul va întâmpina dificultăţi în implementare.

Datoria publică a ţării, care în 2014 era cea mai mică din lume, este aşteptat să crească cu 25% până în 2017, conform FMI, care a spus în octombrie regatul riscă să îşi epuizeze rezervele financiare în cinci ani fără măsuri sustenabile.

O parte cheie din planul Arabiei Saudite este să vândă sub 5% din gigantul petrolier de stat Saudi Aramco, care ar reprezenta cea mai mare listare publică iniţială. Chiar şi vânzarea unei mici participaţii ar domina bursa arabă, reglementată puternic, şi Tadawul, care are o capitalizare de aproximativ 409 miliarde de dolari. Valoarea Aramco este estimată la 2.000 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO