Business Internaţional

Arabia Saudită vrea să ajute băncile să lupte cu presiunile de lichiditate

Arabia Saudită vrea să ajute băncile să lupte cu...

Autor: Ştefan Stan

26.09.2016, 09:56 116

Agenţia Monetară a Arabiei Saudite, instituţia care îndeplineşte funcţia de bancă centrală, a decis să ofere 20 de miliarde de riyali (5,3 miliarde de dolari) în firma unor depozite în numele "entităţilor guvernamentale". De asemenea va introduce şi înţelegeri de recumpărare de 7 zile şi de 28 de zile ca parte din politica monetară de susţinere.

Scăderea puternică a preţului petrolului în ultimii doi ani a forţat guvernele să reducă depozitele din sistemul bancar, pentru a creşte lichiditatea domestic. Aceasta a împins ratele interbancare al trei luni, indicatorul de referinţă pentru calculul împrumuturilor, la cel mai ridicat nivel din 2009.

Banca centrală a spus că a oferit creditorilor 15 miliarde de riyali în împrumuturi pe termen scurt în iunie pentru a ajuta lupta împotriva presiunilor de lichiditate.

Mişcarea este "următorul pas în povestea continuă pe care am auzit-o de la începutul anului, legată de presiunile de lichiditate cu care se confruntă băncile saudite şi o urmare a primei injecţii oferite băncilor la începutul anului", a spus Murad Ansari, analist la banca de investiţii EFG-Hermes.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO