Business Internaţional

Are Nouriel Roubini din nou dreptate? Economistul prevede o recesiune in W pentru economia mondiala

25.08.2009, 00:00 118

Nouriel Roubini, profesorul de la Universitatea din New York care a prevazut criza financiara, a spus ca sansa aparitiei unei recesiuni in W creste din cauza riscurilor pe care le prezinta incheierea programelor de stimulare fiscala si monetara, scrie Bloomberg.

Economia mondiala isi va reveni usor in a doua jumatate a acestui an, potrivit lui Roubini. Recesiunea din Statele Unite, Marea Britanie si alte state europene nu se va "incheia oficial" inainte de sfarsitul anului, in timp ce in cazul altor tari procesul de iesire din criza a inceput deja, cum este cazul Chinei, Frantei, Germaniei, Australiei si Japoniei, a adaugat el.

Guvernele din intreaga lume au cheltuit aproximativ 2.000 mld. dolari (1.398 mld. euro) sub forma de programe de stimulare economica pentru a combate cea mai grava recesiune de dupa Marea Criza din anii '30. Presedintele bancii centrale americane (Fed) Ben Bernanke si alti strategi din intreaga lume au avertizat ca procesul de revenire este fragil, de aceea banii injectati in sistemul financiar nu vor fi rambursati curand.

 

Strategii riscante

"Exista riscuri asociate strategiilor de iesire din criza, in principal din cauza relaxarii politicilor monetare si fiscale", a declarat Roubini. "Strategii sunt condamnati si atunci cand actioneaza si atunci cand nu o fac."

Guvernele si oficialii bancilor centrale ar putea submina procesul de revenire si ar putea trimite economiile inapoi in "stagdeflatie" daca majoreaza taxele, reduc cheltuielile si elimina excesul de lichiditati din sistem pentru a reduce deficitul fiscal, potrivit lui Roubini. El defineste termenul de "stagdeflatie" ca recesiune si deflatie, fenomene petrecute simultan.

Aceia care mentin deficitele bugetare la niveluri record vor fi pedepsiti de vigilentii de pe pietele de obligatiuni, in conditiile in care asteptarile privind procesul inflationist si randamentele obligatiunilor guvernamentale pe termen lung cresc, iar costurile de creditare urca puternic, a afirmat el. O astfel de evolutie va conduce la stagflatie.

In prezent Roubini se asteapta la o revenire in forma de U, astfel incat cresterea va fi "anemica si sub medie pentru cel putin cativa ani", a spus el. Pentru ca economia mondiala sa isi revina total din criza sunt necesari doi ani sau chiar mai mult, a mai spus el.

 

BCE exclude posibilitatea unei recesiuni in W

Exista insa voci care infirma afirmatiile lui Roubini privind posibilitatea aparitiei unei recesiuni in W.

Economia europeana va evolua mai bine in cea de-a doua jumatate a acestui an datorita masurilor adoptate de strategi, insa o revenire sustinuta nu va avea loc pana la inceputul lui 2010, potrivit lui Edward Nowotny, membru al consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene.

Nowotny a marturisit ca el nu crede ca este posibil sa apara o a doua criza, respectiv recesiunea actuala sa se transforme intr-una de tip W, in cazul Europei, insa a avertizat ca lansarea unei strategii de iesire din criza prea curand dupa programele de stimulare economica "ar putea fi o problema".

"Cel mai interesant de urmarit va fi momentul in care revenirea sponsorizata de masuri publice se va transforma intr-o revenire sustinuta. Evolutia pozitiva pe care o vedem acum se datoreaza in mare parte masurilor publice", a spus Nowotny.

"In a doua jumatate a lui 2009 vom observa o imbunatatire a situatiei, insa acest lucru se va datora in mare parte succesului inregistrat de masurile de politica monetara si fiscala", a spus el, adaugand ca nu se asteapta la o revenire sustinuta inainte de inceputul lui 2010.

 

Cine este Nouriel Roubini

Nouriel Roubini este profesor de economie la Stern School of Business in cadrul New York University si presedinte al RGE Monitor, o companie de consultanta economica. Cunoscut ca omul care a prevazut actuala criza financiara, Roubini si-a inceput cariera ca cercetator academic si strateg, predand in cadrul universitatii Yale. In acelasi timp el intretinea relatii cu Fondul Monetar International, cu Fed, Banca Mondiala si banca centrala a Israelului. In timpul administratiei Clinton el a fost economist-sef pentru consiliul economic al presedintelui, ulterior transferandu-se la Trezoreria Statelor Unite, in functia de consilier al lui Timothy Geithner, in prezent secretar al institutiei. In 2008 revista Fortune scria: "In 2005 Roubini a spus ca preturile caselor cresteau datorita operatiunilor de tip speculativ, iar acest fenomen avea sa conduca la o prabusire a economiei. La momentul respectiv profesorul nu a fost crezut de nimeni. Acum el este considerat un savant".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO