Business Internaţional

Arestare surpriză: Guvernatorul băncii naţionale a Letoniei şi membru în boardul Băncii Centrale Europene a fost reţinut, fiind acuzat de corupţie

Arestare surpriză: Guvernatorul băncii naţionale a...
18.02.2018, 16:57 22073

Guvernatorul băncii centrale din Letonia, Ilmars Rimsevics,  şi membru al consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene, a fost reţinut de către biroul anti-corupţie al ţării, a afirmat primul-ministru al Letoniei, scrie agenţia de presă Bloomberg.

Arestarea înaltului oficial bancar a fost urmată de o percheziţie a autorităţiilor în biroul guvernatorului şi a proprietăţilor sale private, a declarat  postul de televiziune LTV, fără să spună cum a obţinut informaţiile.

În lumea Băncilor Centrale, arestarea unui guvernatoru nu este un eveniment curent, ci mai mult o excepţie, şi de aceea această ştire este pe primul loc la Bloomberg, mai ales că Ilmars Rimsevics este şi membru în boardul BCE, a doua bancă centrală a lumii după FED- Banca Centrală Americană.

Avocatul lui Rimsevics, Saulvedis Varpins, a declarat că guvernatorul băncii centrale din Letonia consideră că arestarea lui este "ilegală", potrivit serviciului de ştiri Leta.

În timp ce oficialii guvernamentali nu au dat nici un motiv pentru arestarea sa, ministrul de finanţe Dana Reizniece-Ozola a cerut ca Rimsevics să demisioneze, susţinând că  scandalul ar putea afecta poziţia financiară a Letoniei.

"În fiecare zi în care Rimsevics rămâne la conducerea băncii centrale situaţia se agravează în mod semnificativ. Cred că în acest moment ar fi înţelept ca Rimsevics să demisioneze cel puţin pe parcursul investigaţiei", a declarat Reizniece-Ozola la o conferinţă de presă de la Riga duminică. 
 
Ilmars Rimsevics, în vârstă de 52 de ani, a lucrat la banca centrală a Letoniei după ce a absolvit un MBA la Universitatea Clarkson din Potsdam, New York în 1992. După ce a preluat pentru prima dată rolul de guvernator adjunct, a fost promovat în funcţia de guvernator în 2001. Este membru al Consiliului guvernatorilor BCE din 2014, când Letonia a adoptat moneda euro.
 
Varpins, avocatul lui Rimsevics a declarat că clientul său a fost reţinut la poliţia de stat şi nu a fost acuzat, potrivit agenţiei Leta.
 
Varpins a citat motivul reţinerii ca fiind presupuse fapte de acum câţiva ani.
    

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO