Business Internaţional

Armistiţiu de 12 ore între Israel şi Hamas

Armistiţiu de 12 ore între Israel şi Hamas

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

26.07.2014, 10:44 178

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi armata israeliană au anunţat acest armistiţiu limitat după eşecul secretarului de Stat american John Kerry, vineri, la Cairo, de a obţine un armistiţiu pe o perioadă mai lungă între beligeranţi.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, un oficial din cadrul Hamas, la putere în Fâşia Gaza, a declarat pentru AFP că mişcarea a acceptat să respecte această "pauză", după 18 zile de conflict, în care au fost ucişi, de asemenea, 37 de militari israelieni.

Un pic mai târziu, armata israeliană a confirmat că va respecta şi ea armistiţiul, avertizând în acelaşi timp că va riposta în cazul unor atacuri asupra militarilor sau civililor israelieni.

Totodată, eforturile diplomatice continuă. La Paris urmează să aibă loc sâmbătă, începând de la ora locală 11.00 (12.00, ora României), o reuniune internaţională asupra situaţiei, la care participă miniştri de Externe din principalele ţări implicate.

În afară de Kerry, care a sosit la Paris în noaptea de vineri spre sâmbătă, la reuniune urmează să participe şefii diplomaţiilor francez, britanic, german, italian, din Qatar, Turcia şi UE.

"Cadrul fundamental" al unui armistiţiu pe termn lung a fost stabilit, a dat asigurări vineri seara secretarul de Stat american, evocând puncte de "terminologie" rămase de "reglat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO