Business Internaţional

Aş vrea să învăţ în Finlanda şi să merg la doctor în Japonia. Unde să trăiesc însă?

18.08.2010, 23:45 83

Potrivit unui top realizat de revista Newsweek privind cele maibune 100 ţări din lume Finlanda se situează pe prima poziţie.Statul scandinav revine pe primul loc şi în topul statelor cu celemai performante sisteme educaţionale. La mică distanţă se află însăCoreea de Sud. Statul asiatic este cunoscut atât pentru calitateaînvăţământului, cât şi pentru ambiţia şi entuziasmul elevilor, careau cele mai mari şanse din lume să îşi finalizeze studiile licealeşi pe cele universitare. Sud-coreenii sunt cunoscuţi pentru căalocă sume foarte mari de bani pentru pregătirea educaţională încăde la vârste fragede ale copiilor. Deşi este greu de imaginat, înurmă cu jumătate de secol nivelul de dezvoltare al Coreei de Sudera similar cu cel al Afganistanului. Astăzi, situată de Newsweekpe poziţia a 15-a în topul celor mai bune state din lume, Coreea deSud este şi una dintre cele mai bogate ţări din lume iar acestlucru se datorează în mare parte interesului deosebit manifestatfaţă de educaţie. Pe poziţia a treia se află Canada, urmată în top10 de state din Asia şi Europa.

Sistemul de sănătate este una dintre principalele griji ale maimultor guverne din întreaga lume. Alegerea celui mai bun sistem desănătate din întreaga lume este dificilă, şi în acest sens există odezbatere continuă. Venitul per capita este însă cel mai importantelement ce trebuie luat în considerare, potrivit Newsweek. Dinacest motiv Japonia urcă pe primul loc, secondată de patru stateeuropene. Ţările de pe bătrânul continent se menţin ferme pepoziţie pe acest segment, deşi, spre deosebire de Japonia, înEuropa multă vreme sistemele de sănătate au fost controlate destat. Acum situaţia s-a schimbat. Chiar şi state puternic afectatede criză precum Spania reuşesc însă să ofere servicii de sănătateperformante. Aici, cea mai complexă asigurare de sănătate este undrept garantat prin constituţie, astfel încât oamenii nu trebuie săscoată din buzunar bani decât pentru anumite medicamente. Pepoziţia a treia în acest top se află Suedia, unul dintre statele cucel mai mare PIB per capita din lume.

Unde primeşti cea mai bună educaţie?
Topul ţărilor cu cele mai bune sisteme educaţionale

1. Finlanda
2. Coreea de Sud
3. Canada
4.. Singapore
5. Japonia
6. Elveţia
7.. Estonia
8. Marea Britanie
9. Irlanda
10. Olanda

Unde să te duci când eşti bolnav?
Topul ţărilor cu cele mai performante sisteme desănătate

1. Japonia
2. Elveţia
3. Suedia
4.. Spania
5. Italia
6. Australia
7. Singapore
8. Norvegia
9. Noua Zeelandă
10. Olanda

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO