Business Internaţional

Asiaticii sunt optimişti în prima zi a burselor, dar piaţa este ameninţată de criza din Europa

 Asiaticii sunt optimişti în prima zi a burselor, dar piaţa este ameninţată de criza din Europa

Autor: Vlad Popescu

03.01.2012, 10:16 209

Bursele din Asia au crescut în prima şedinţă de tranzacţionare din 2012, investitorii intrând în noul an cu optimism şi cu o oarecare predispoziţie la risc, după date peste estimări privind industria manufacturieră din China, însă criza din zona euro rămane în prim plan, transmite Reuters.

Perspectivele pieţelor sunt însă ameninţate şi în acest an de criza datoriilor de stat din zona euro, care a împiedicat marţi aprecierea monedei unice europene în tandem cu acţiunile asiatice.

Indicele MSCI Asia Pacific, care măsoară performanţele burselor asiatice, cu excepţia Japoniei, a urcat marţi cu 1,7%, propulsat în principal de acţiunile din sectorul energetic, după creşterea preţului petrolului. Bursele din Hong Kong şi Coreea de Sud au crescut cu peste 2%, iar piaţa de la Tokyo a fost închisă.

Bursele europene au închis luni în urcare cu 1,1%, la maximul ultimelor două luni. Analiştii anticipează scăderi în debutul şedinţei de marţi la Frankfurt şi la Paris, completate însă de creşteri la bursa de la Londra, care a fost închisă luni.

Bursele asiatice şi cele europene au avut un an slab - indicele MSCI Asia Pacific a pierdut anul trecut 18%, iar indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu aproximativ 11%.

Pe de altă parte, indicele S&P 500 al bursei de la New York a închis 2011 practic în stagnare, cu cea mai restrânsă variaţie anuală din ultimii 40 de ani.

Moneda euro s-a apreciat marţi uşor în raport cu yenul japonez, revenind de la minimul de 98,71 yeni înregistrat luni, cel mai redus nivel de la sfârşitul anului 2000.

Faţă de dolar, moneda unică a urcat la 1,2975 dolari, aproape de minimul anului 2011, de 1,2856 dolari, atins săptămâna trecută.

Preţul petrolului este în urcare puternică din cauza tensiunilor dintre Iran şi Vest, iar cotaţia cuprului, care a scăzut anul trecut cu peste 20% din cauza temerilor privind situaţia economică mondială, s-a apreciat cu 1% datorită datelor economice pozitive din China.

Preţul aurului, care a urcat anul trecut cu 10% în pofida scăderilor puternice înregistrate în ultimele luni din 2011, a început anul cu o creştere de 1,2%, investitorii preferând siguranţa pe termen lung oferită de metalul preţios.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO