Business Internaţional

Asigurătorii aerieni au în faţă cel mai scump an de după catastrofa din septembrie 2001 din SUA

Asigurătorii aerieni au în faţă cel mai scump an de...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.07.2014, 00:04 574
Pentru asigurătorii transportatorilor aerieni anul acesta, marcat printre altele de prăbuşirea a două zboruri malaieziene în condiţii misterioase, de două catastrofe aeriene în Mali şi Taiwan şi de atacarea aeroportului din Tripoli, va fi cel mai scump de după atentatele teroriste din SUA din 11 septembrie 2001, cu pierderi estimate la peste două miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Asigurătorii aerieni reanalizează politicile privind aeronavele implicate în acţiuni ostile precum doborârea cursei MH17 a Malaysia Airlines deasupra Ucrainei. De asemenea, brokerii seniori au avertizat că unii subscriitori au început să ceară în ultimele zile prime de asigurări de trei ori mai mari pentru aşa-numitele poliţe de asigurări de „război“.

Unele companii de asigurări vor detalii exacte privind rutele de zbor şi iau în considerare să renunţe să mai asigure aeronavele care circulă pe deasupra zonelor „fierbinţi“ din Orientul Mijlociu şi a anumitor ţări din Africa.

Teama de creştere a cererilor de despăgubire pentru poliţe de „război“ vine după luptele recente de pe aeroportul capitalei libiene Tripoli în care au fost distruse peste 20 de aeronave şi după dezastrul MH17, în care au murit toţi cei 298 de pasageri ai aeronavei, printre care un român. Doar plăţile în contul poliţelor de asigurare de război vor ajunge, probabil, la mai multe sute de milioane de dolari anul acesta.

Operatorii aerieni sunt vulnerabili la schimbări bruşte în practicile de asigurare, care acoperă pagubele fizice produse avioanelor de acţiuni ostile. Aceste poliţe pot fi anulate după un preaviz de doar şapte zile.

Majorarea din acest an a primelor de asigurări pune capăt unui trend descendent de cinci ani în care primele s-au înjumătăţit datorită pierderilor mici, spun brokerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO