Business Internaţional

„Asistăm la reversul crizei financiare: sunt prea multe bănci care vor să dea credite“

„Asistăm la reversul crizei financiare: sunt prea...

Autor: CătăIina Apostoiu

06.05.2015, 00:03 1410
Războiul valutar zguduie peisajul bancar din Danemarca, devenită o ţară a debitorilor din cauza dobânzilor extrem de reduse. Spar Nord Bank, una dintre cele mai mari bănci daneze, se plânge că este împinsă afară de pe piaţa de finanţare pentru companii de băncile rivale care vin cu rate atât de mici încât pun în pericol profitabilitatea, scrie Bloomberg.

Spar s-a decis să nu mai lupte pentru a păstra clienţi după ce a calculat că ratele care i-ar permite doar un breakeven sunt mai mari decât cele oferite de băncile rivale.

„Am atins limita profitabilităţii în ofertele pe care le avem şi tot am pierdut clienţi“, a afirmat Ole Madsen, vicepreşedinte al Spar Nord.

Creditele pentru companii au scăzut cu aproximativ 40% de la vârful înregistrat în 2008, conform datelor băncii centrale. „Asistăm la un excedent de lichiditate şi capital. Este reversul crizei creditului. Sunt prea multe bănci care vor să dea credite“, a explicat directorul autorităţii de supraveghere financiară Kristian Vie Madsen.

Spar este cel mai recent exemplu privitor la modul în care ratele negative prin care Danemarca luptă împotriva speculatorilor monetari distorsionează pieţele de credit ale ţării. Rata de referinţă pentru depozite este -0,75%. Randamentele titlurilor guvernamentale cu maturităţi de până la cinci ani sunt negative, ca şi randamentele obliga­ţiu­nilor ipotecare. „Ratele scăzute dau totul peste cap“, spune Jesper Rangvid, autorul unui raport privitor la criza financiară din Danemarca comandat de guvernul ţării. „Sunt un lucru bun pentru cei care iau credite, însă din punctul de vedere al stabilităţii financiare şi bancar creează probleme“.

Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, se aşteaptă ca ratele negative să se menţină pe toată durata acestui an.

Autoritatea de supraveghere a sectorului financiar a transmis băncilor în martie să-şi înăsprească standardele de creditare. O analiză a noilor împrumuturi acordate către companii pe care autoritatea a realizat-o arată că băncile de mărime medie şi cele mici nu analizează adecvat propunerile, iar unele dintre acestea nu dispuneau de informaţii la zi privitoare la clienţi.

Potrivit lui Karen Froesig, CEO al Sydbank, principala problemă este că cererea pentru credite este foarte scăzută. „Am trecut printr-o criză, iar oamenii vor să economisească“, a spus el.

Majoritatea băncilor compensează scăderea veniturilor din creditarea tradiţională generând venituri din comisioane pentru refinanţarea creditelor ipotecare, în condiţiile în care clienţii se orientează către rate mai mici. În cazul Sydbank, veniturile din refinanţarea creditelor ipotecare au înregistrat o dublare în primul trimestru. Acelaşi tip de venituri au urcat cu 52% în cazul Spar Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO