Business Internaţional

Atac dur al premierului Rusiei, după ce Visa şi MasterCard i-au lăsat pe oligarhii de la Kremlin fără plata cu cardul

Atac dur al premierului Rusiei, după ce Visa şi...

Autor: Marius Oncu

22.04.2014, 14:03 17552

În urma sancţiunilor aplicate de SUA Rusiei ca urmare a anexării regiunii ucrainene Crimeea în martie, Visa şi MasterCard au oprit serviciile de plăţi pentru mai multe instituţii de credit din Rusia, inclusiv Bank Rossia, controlată de un miliardar apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin.

Autorităţile de la Moscova au anunţat ulterior că Rusia îşi va crea propriul sistem de plăţi electronice.

Implicarea operatorilor de plăţi electronice în sancţiunile împotriva Rusiei "nu va rămâne nepedepsită", a declarat Medvedev într-un discurs în Duma, camera inferioară a parlamentului de la Moscova.

"Este fără îndoială o încălcare a acordurilor existente. Trebuie să facem ceea ce este necesar pentru a-i aduce la realitate pe operatorii străini în cauză. (...) Trebuie să răspundă în cadrul actualului sistem de relaţii internaţionale", a spus Medvedev, fără să specifice natura măsurilor avute în vedere.

Statele Unite au anunţat în martie, în contextul anexării Crimeei de către Rusia, sancţiuni pentru mai multe zeci de înalţi oficiali şi oameni de afaceri ruşi, precum şi pentru Rossia Bank, descrisă de Departamentul de Stat ca instituţia de credit preferată a politicienilor ruşi.

Visa şi MasterCard au oprit, fără preaviz, serviciile de plăţi prin carduri pentru clienţii băncilor ruseşti Rossia şi SMP, în urma sancţiunilor anunţate de autorităţile de la Washington.

Cele două companii au reluat ulterior serviciile pentru banca SMP, controlată de fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, incluşi pe lista persoanelor vizate de sancţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO