Business Internaţional

Atacuri ale reţelei teroriste Stat Islamic, în apropiere de capitala libiană Tripoli

Atacuri ale reţelei teroriste Stat Islamic, în...

Autor: Roxana Maciuca

24.02.2016, 08:51 100

Confruntările au avut loc în apropiere de localitatea Sabratah, situată la 75 de kilometri de Tripoli, între miliţia locală şi militanţii SI.

Patru membri ai miliţiei locale din Sabratah au murit în aceste confruntări, a precizat primarul localităţii, Hussein al-Dawadi.

Armata Naţională libiană (care aparţine guvernului cu sediul în Tobruk) a anunţat că, în weekend, a alungat militanţii SI din anumite zone ale provinciei Benghazi din nordul ţării, redobândind controlul asupra portului strategic Marisa şi asupra oraşului Ajdabiya, situat la 150 de kilometri sud de Benghazi.

Libia se confruntă cu un conflict din 2011 după revolta împotriva fostului preşedinte Muammar al-Gaddafi, iar din 2014 în ţară se află două guverne, unul cu sediul la Tripoli (nordul ţării) şi altul cu sediul la Tobruk (estul ţării), recunoscut pe plan internaţional. Reţeaua Stat Islamic a profitat de instabilitatea din ţară pentru a se infiltra, cucerind oraşul Sirte, unde se află cel mai mare centru de militanţi SI din Libia.

Violenţele vin pe fondul nominalizării unui guvern unitar în baza unui plan susţinut de ONU care încearcă să obţină aprobarea din partea parlamentului libian recunoscut pe plan internaţional cu sediul în estul ţării.

Săptămâna trecută, Statele Unite au atacat o tabără a militanţilor SI din oraşul Sabratah, din vestul ţării, bombardamente în care au murit circa 50 de persoane, printre care şi doi angajaţi ai ambasadei Serbiei, răpiţi în Libia în noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO