Eveniment

Atenţie, România! Germania vrea să facă o ofertă de nerefuzat muncitorilor calificaţi în încercarea de a-i ademeni să lucreze în companiile nemţeşti

Atenţie, România! Germania vrea să facă o ofertă de...
31.08.2018, 12:20 162

Herbert Striebich este un antreprenor german care conduce o companie de transport mărfuri în Rastatt, un oraş din sud-vestul Germaniei.

Striebich este doar unul dintre antreprenorii nemţi care se confruntă cu o problemă din ce în ce mai prezentă: prea multă muncă şi prea puţini muncitori, potrivit Financial Times.

„Primim telefoane de la companii care vor să lucreze cu noi în fiecare zi – şi trebuie să le refuz. Zilele astea, iau comenzi doar pentru clienţii obişnuiţi”, spune Striebich.

Compania neamţului are nevoie de cel puţin şase muncitori noi în depozit şi cinci şoferi noi de camion, însă pe piaţa muncii din Germania este secetă. „Nu ai crede cât de dificil este să găseşti mână de lucru”, spune Striebich, care estimează că şi-ar putea creşte businessul cu încă 15% dacă ar găsi angajaţii de care are nevoie.

Plângeri similare pot fi auzite în toată ţara, de la lideri de business şi până la economişti. Aceştia avertizează că lipsa angajaţi calificaţi are un impact atât de mare încât economia Germaniei ar putea fi prima victimă.

Drept răspuns, guvernul Angelei Merkel a început să facă presiuni pentru o soluţie evidentă, dar contestată pollitic, şi-anume angajarea muncitorilor din zone non-UE.

Oficialii lucrează în prezent la o nouă lege a imigraţiei care vizează atragerea de muncitori calificaţi către Germania, iar oficialii guvernamentali speră să pună această lege în vigoare până la finele anului.

Un document guvernamental care a ajuns recent în spaţiul public şi care este citat de către publicaţia americană subliniază că „lipsa de muncitori calificaţi a devenit un risc semnificativ pentru economia Germaniei”.

Documentul susţine că numărul de muncitori din UE – care au dreptul să muncească şi să se stabilească oriunde în uniune – nu este suficient pentru a acoperi nevoile de pe piaţa domestică. „De aceea, trebuie să avem mai mult succes în încercările de a atrage angajaţi noi din alte ţări”, se arată în document.

Astfel, Germania pune pe masă o ofertă „de nerefuzat” pentru oamenii care îşi doresc să se angajeze într-una dintre cele mai puternice economii ale zonei euro, şi-anume 1,2 milioane de locuri de muncă.

Noua lege ar trebui să aducă atât  beneficii salariale cât şi beneficii sociale atât pentru muncitorii din UE cât şi cei din zone non-UE care vor să se angajeze în economia germană.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO