Business Internaţional

Austeritatea începe să dea roade în Grecia: exporturile au depăşit importurile pentru prima dată în 12 ani. Dar preţul este enorm

Austeritatea începe să dea roade în Grecia: exporturile au depăşit importurile pentru prima dată în 12 ani. Dar preţul este enorm

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

10.12.2012, 00:04 842

Măsurile de austeritate implemen­tate în Grecia pentru a scoate ţara din criză dau roade în ceea ce priveşte îmbunătăţirea competitivităţii econo­miei, exporturile depăşind în trimestrul trei importurile pentru prima dată în ultimii 12 ani, scrie Kathimerini.

Din 2000 şi până în perioada iulie-septembrie a acestui an, importurile Greciei au fost mereu mai mari decât exporturile. Dar în al treilea trimestru exporturile de bunuri şi servicii greceşti au depăşit importurile cu 2,2 miliarde euro, potrivit datelor Institutului de Statistică din Grecia (ELSTAT). Valoarea exporturilor din trimestrul trei a fost de 13,6 miliarde euro (în preţurile din 2005), iar importurile au totalizat doar 11,4 miliarde euro. Datele ELSTAT arată că din 2000 până în prezent trimestrul trei a fost cel mai bun din punctul de vedere al balanţei de cont curent, care până anul acesta nu a mai fost excedentar.

Îmbunătăţirea se datorează în principal reducerii majore a importurilor care au fost puternic afectate de scăderea consumului, însă aceasta este prima dată când sectorul extern are un impact pozitiv asupra Produsului Intern Brut (PIB) al ţării.

Trecerea de la un deficit de cont curent la excedent indică o schimbare graduală a modelului de creştere economică al ţării. O astfel de schimbare este unul dintre principalele obiective ale programului de eficientizare a politicii economice implementat în ultimii doi ani şi jumătate.

Preţul plătit pentru austeritate

Cu toate acestea, îmbunătăţirea competitivităţii exporturilor nu a diminuat contracţia economiei elene aşa cum îşi dorea guvernul. În trimestrul trei, PIB-ul Greciei s-a redus cu 6,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit ELSTAT, dar scăderea a fost mai mică decât cea de 7,2% anticipată iniţial de instituţie. Declinul economic din trimestrul trei este atribuit scăderii investiţiilor, de 19,7%, a consumului guvernamental, de 10,7%, şi a consumului privat, de 8,4%. De asemenea, îmbunătăţirea competitivităţii economiei elene nu s-a reflectat nici în evoluţia activităţii economice în general: trimestrul trei a fost cea mai slabă perioadă din sezonul estival din ultimii 11 ani.

Costul austerităţii este uriaş pentru Grecia. Guvernul de la Atena a avertizat în această toamnă că scăderea cumulativă a PIB-ului între anii 2008 şi 2014 va ajunge la 25%. Anul 2013 va fi al şaselea consecutiv de recesiune.

Un alt aspect negativ al recesiunii prelungite din Gre­cia este creşterea ratei şomajului, care a atins în luna septem­brie un nou nivel record, de 26%. În rândul tinerilor, rata şomajului a ajuns la 56,4% în septembrie, comparativ cu 47,6% în aceeaşi perioadă a anului anterior. Creşterea şomajului creează condiţii favorabile pentru explozia muncii la negru, deoarece firmele încearcă să evite plata impozitelor şi a contribuţiilor la asi­gurările sociale, portivit unui studiu al Fundaţiei pen­tru Cercetare Economică şi Industrială (IOBE). Deşi este greu de cuantificat, munca la negru reprezintă în pre­zent 30% din economia grecească, Grecia depăşind cu mult alte ţări europene la acest capitol. IOBE aso­ciază fenomenul cu dezvoltarea economiei subterane, echivalentă cu nu mai puţin de 25% din PIB-ul ţării. BCE şi Bundesbank revizuiesc prognoza de creştere economică, iar Marea Britanie se îndreaptă către o re­ce­siune de tipul triplu "W". BCE a revizuit puternic esti­marea de creş­tere economică a zonei euro pentru anul viitor, oferind puţine speranţe de îmbunătăţire a pers­pectivelor pentru statele membre care încearcă să facă faţă crizei datoriilor, scrie The Wall Street Journal. BCE estimează că PIB-ul zonei euro se va reduce anul acesta cu 0,5% şi cu 0,3% anul viitor. Anterior, prognoza instituţiei indica o creştere economică de 0,5% în 2013.

De asemenea, şi Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a ţării pentru 2013, de la 1,6% la 0,4%, din cauza recesiunii din zona euro şi a încetinirii avansului economic la nivel mondial, notează Bloomberg. Mai mult, instituţia a atras atenţia că PIB-ul Germaniei, cea mai mare economie din Europa, va înregistra anul acesta o creştere de doar 0,7%. Guvernul de la Londra a avertizat că Marea Britanie ar putea intra într-o rece­siune de tipul triplu "V" după ce producţia industrială a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO