Business Internaţional

Austeritatea şi lipsa accesului la finanţare aduc Spania în pragul imploziei financiare şi sociale

Austeritatea şi lipsa accesului la finanţare aduc Spania în pragul imploziei financiare şi sociale

Oraşul Artelor şi Ştiinţei din Valencia, un complex de clădiri avangardiste proiectate de Santiago Calatrava, a fost emblema ambiţiilor civice în timpul boom-ului economic spaniol. Acum oraşul este simbolul cheltuielilor nesăbuite care au subminat economia Valenciei. Proiectul a costat 1,1 miliarde euro

Autor: Bogdan Cojocaru

23.07.2012, 00:05 2467

După Valencia, alte şase provincii spaniole ar putea cere ajutor de la autorităţile centrale, punând presiuni pe un guvern care s-a văzut nevoit să ceară sprijin financiar de până la 100 miliarde euro pentru băncile lipsite de lichiditate şi să degajeze drumul spre pieţele de finanţare cu măsuri dure de austeritate care au scos în stradă mii de protestatari speriaţi de spectrul şomajului prelungit.

Administraţia Valenciei a anunţat că provincia, una dintre cele mai îndatorate din Spania, va apela la ajutorul guvernului central pentru a-şi putea plăti datoriile, scrie Bloomberg. Valencia trebuie să achite până la sfârşitul anului datorii de 2,85 miliarde euro şi intenţionează să acceseze un mecanism de salvare de 18 miliarde euro creat recent de statul spaniol pentru astfel de situaţii. Alte şase regiuni, printre care Insulele Baleare, Insulele Canare, Castilla-La-Mancha şi Catalonia, care au dificultăţi în a se finanţa, ar putea cere şi ele sprijin de la guvern, scrie cotidianul El Pais. Mecanismul este alimentat prin datorie publică.

În acest caz, Madridul se va găsi într-o situaţie extrem de delicată, deoarece, după cum o demonstrează cererea de ajutor pentru bănci, are probleme cu resursele interne de finanţare iar accesul pe pieţele financiare internaţionale devine tot mai dificil. Vineri, randamentul obligaţiunilor spaniole cu maturitatea la zece ani a atins 7,3%, nivel record după intrarea ţării în zona euro şi care aduce costuri de finanţare insu­portabile.

Regiunile spaniole au scadenţe de circa 15 miliarde euro în a doua jumătate a anului, Valencia şi Catalonia fiind cele mai îndatorate.

De unde bani?

"Dacă nu vând din companiile de stat, nu văd cum ar obţine fonduri fără a accesa pieţele de obligaţiuni. Nu există alte opţiuni", consideră Rafael Pampillon, profesor la şcoala de afaceri Instituto Empresa din Madrid.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaüble, estimează că necesarul de ajutor pentru Spania s-ar putea ridica la 300 miliarde euro până la sfârşitul anului 2014.

Ministrul de finanţe Luis de Guindos vrea să scoată la vânzare proprietăţi imobiliare deţinute de stat, iar printre măsurile de austeritate anunţate luna aceasta figurează vânzarea unor servicii de transport aerian, maritim şi pe calea ferată.

Guvernul insistă însă şi pe austeritate pentru a respecta obiectivele de deficit bugetar şi datorie stabilite de UE. Însă această politică frânează revenirea economiei, singurul proces care sigur poate repune pe picioare finanţele statului.

Parlamentul a votat joi un plan de economii de 65 miliarde euro, al patrulea de la începutul crizei. Prin acest plan se elimină prima de Crăciun pentru funcţionarii publici, se reduc numărul zilelor libere şi indemnizaţiile de şomaj, este majorată TVA la 21% şi se suprimă deducerile fiscale pentru achiziţionarea unei locuinţe, scrie Le Monde.

Economia trebuie relansată

Guvernul spaniol a înrăutăţit prognoza economică pentru anul viitor, anticipând un declin al PIB de 0,5%, în loc de o creştere de 0,2% estimată în luna aprilie. Pentru 2014 este aşteptat un avans de 1,2%, comparativ cu o creştere de 0,2% estimată anterior.

Miniştrii de finanţe din zona euro şi-au dat vineri acordul final pentru susţinerea băncilor spaniole cu până la 100 de miliarde de euro, decizie care creează condiţiile pentru furnizarea unei prime tranşe de 30 de miliarde euro prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF).

Acordul stipulează însă că pe guvern va cădea răspunderea pentru acest ajutor, spulberând astfel speranţele că înţelegerea va frânge legătura dintre datoriile bancare şi cele suverane, notează The Wall Street Journal. Miniştrii de finanţe au avertizat că Spania trebuie să implementeze măsuri dure de austeritate.

Paul Krugman: "Programul spaniol de austeritate nu are sens"

Politica de austeritate a guvernului spaniol nu are sens deoarece nu va avea impact semnificativ asupra datoriei statului, însă va acutiza şomajul, în prezent la cel mai ridicat nivel din zona euro, şi va eroda cererea internă, apreciază într-un interviu acordat Paris Match laureatul Premiului Nobel pentru economie Paul Krugman.

"Programul de austeritate anunţat de premierul Mariano Rajoy aduce sânge şi larmă pentru nimic", a afirmat Krugman.

El face o diferenţă între Grecia, împinsă în criză de iresponsabilitatea financiară, şi Spania, care până nu demult avea excedent bugetar dar a fost lovită de implozia bulei imobiliare.

"Relele Spaniei se trag de la speculaţiile imobiliare. Bula s-a spart. Băncile sunt fragile şi au nevoie de ajutor, dar nu văd nimic venind. Nu văd venind nici creşterea economică şi acum mă îngrijorează stabilitatea politică a ţării", a spus economistul.

El are şi o soluţie pentru premierul Rajoy.

"Aş face alianţă cu premierul italian Mario Monti şi aş merge la nemţi pentru a le zice «Euro va muri dacă nu schimbăm politica economică la nivel comunitar». Pentru Rajoy, prioritatea ar trebui să fie competitivitatea economiei", a mai spus Krugman.

Martin Schulz, Preşedintele PE: Europa este ameninţată de o explozie socială

În timp ce Madridul era zguduit de proteste antiausteritate, preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz a avertizat contra propagării mâniei tinerilor, marile victime ale şomajului din Europa, scrie Le Figaro.

Europa este ameninţată de "o explozie socială din cauza şomajului foarte ridicat din rândul tinerilor", iar dovada o reprezintă protestele din Spania, notează Schulz.

În zona euro, circa 3,4 milioane de persoane cu vârsta sub 25 de ani, echivalentul a 22,6% din populaţia activă, nu au loc de muncă, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Organizaţia este îngrijorată de o generaţie "traumatizată" de lipsa accesului la locuri de muncă şi a avertizat contra "pericolului unei generaţii pierdute". Guvernul spaniol estimează o rată a şomajului de 24,6% pentru anul acesta.

Pentru preşedintele Organizaţiei, José Manuel Salazar-Xirinachs, singura soluţie constă în introducerea de facilităţi fiscale şi alte stimulente pentru companiile care angajează tineri, eforturi pentru reducerea decalajului de competenţă, programe de formare profesională şi de tutorat, îmbunătăţirea accesului la capital şi îmbunătăţirea sistemelor de protecţie socială.

"Nu doar pe pieţele financiare există riscul contagiunii, ci şi pe străzi", conchide publicaţia franceză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO