Business Internaţional

Austria, atacată de pe două fronturi, riscă să piardă o nestemată din coroana celui mai bun rating posibil

Austria, atacată de pe două fronturi, riscă să piardă o nestemată din coroana celui mai bun rating posibil

Werner Faymann, şeful guvernului austriac, trebuie să-şi protejeze economia de furtunile din Vest şi Est. Însă apărarea lui ar putea lăsa Estul fără finanţare

Autor: Bogdan Cojocaru

23.08.2012, 00:05 2155

Austria, unul dintre cei mai mari investitori străini din România, unde ocupă poziţii puternice în câteva sectoare economice strategice, îşi poate pierde calificativul maxim atribuit de agenţiile de evaluare financiară din cauza expunerii sistemului bancar la Europa de Est şi a impactului pe care îl are criza datoriilor din Occident. Cum în teorie un rating mai slab înseamnă costuri de finanţare mai mari, retrogradarea Austriei ar putea aduce presiuni suplimentare pe activele din străinătate ale acestei ţări. Datele statistice sugerează că, în contextul turbulenţelor economice şi financiare, Austria a frânat deja investiţiile către România.

La sfârşitul anului 2010 Austria se plasa pe locul doi, după Olanda, în topul investiţiilor directe străine din România, cu un sold de 9,3 miliarde euro, sau 9,3% din total, la 31 decembrie, potrivit datelor BNR. La sfârşitul anului 2009 soldul investiţiilor austriece s-a situat la 9,03 miliarde euro. Investiţiile olandeze au stagnat în 2010 la 10,9 miliarde euro.

Dintre toate marile agenţii de evaluare financiară, doar Fitch mai atribuie perspectivă stabilă ratingului "AAA" al Austriei, scrie CNBC.

"Principala îngrijorare privitoare la sectorul financiar austriac este expunerea acestuia la Europa Centrală şi de Est şi de Sud-Est (ECESE). Cum multe state din regiune au acumulat datorii externe ridicate, mai ales prin intermediul sectorului bancar, finanţarea străină a subsidiarelor locale va rămâne o vulnerabilitate importantă mult timp, în condiţiile în care ajustările din Austria decurg gradual şi lent", au scris analiştii Fitch într-o analiză a situaţiei economice şi financiare a Austriei.

Expunerea netă a băncilor austriece la ţările ECESE se situează la 110 miliarde de euro, echivalentul a 30% din Produsul Intern Brut al Austriei. Suma include 50 miliarde euro în creditare directă acordată companiilor private din regiune şi 44 miliarde euro pentru finanţarea subsidiarelor. Băncile au căutat să-şi limiteze expunerea, în ţări precum România, Ungaria şi Ucraina, iar guvernul a întărit sistemul printr-o serie de bailout-uri, precum injecţia de capital de 1,2 miliarde euro în KA Finanz, banca "rea" a Kommunal-kredit, şi cel de un miliard de euro pentru Osterreichische Volksbanken. Însă acestea nu fac decât să sublinieze vulnerabilităţile băncilor austriece. Pentru comparaţie, expunerea sistemului bancar pe statele din Vest este limitată.

Aproximativ 17% din creditarea băncilor austriece pentru Europa emergentă este îndreptată către ţări cu ratinguri nerecomandate investiţiilor sau "junk", iar 30% merge spre state cu calificativ "BBB-", cel mai mic din categoria recomandată pentru investiţii.

Al doilea front

Unii analişti consideră că problemele zonei euro reprezintă pentru Austria un pericol mai mare decât expunerea sistemului bancar la ECESE.

"Expunerea pe Europa emergentă este mai mare, dar şocurile care vin din zona euro ar putea fi mai serioase. De exemplu, Austria este expusă la Italia şi, având în vedere mărimea economiei italiene, dacă va fi un default, aşa cum s-a văzut la Grecia, efectele ar fi devastatoare", a atenţionat Jennifer McKeown, analist la Capital Economics. Italia, Germania şi Franţa sunt cei mai mari parteneri comerciali din UE ai Austriei. Italia este deja în recesiune, iar economia franceză nu a mai crescut de trei trimestre. De asemenea, creşterea economică a Germaniei încetineşte din cauza presiunilor din zona euro.

Problemele Austriei, de oriunde ar veni, au cu siguranţă un impact considerabil asupra Europei de Est deoarece 40% din investiţiile străine din regiune vin din această ţară.

Problemele sunt cu atât mai grave cu cât ele ar veni din sectorul bancar care, alături de turism, transport, comerţ şi servicii publice contribuie cu 67% la PIB-ul austriac.

"Doar cine nu este sigur că va avea un loc de muncă nu va construi"

Dificultăţile prin care trece statul austriac sunt subliniate de Heimo Scheuch, directorul executiv al Wienerberger, cel mai mare producător de cărămizi la nivel mondial, care a declarat că grupul pe care îl conduce are probleme serioase din cauza Europei, iar sectorul austriac al construcţiilor de locuinţe nu este imun la criza din zona euro.

"Doar cine nu este sigur că va avea un loc de muncă şi mâine nu va construi o locuinţă pentru familia sa. Şi chiar dacă se construiesc locuinţe, două noi case nu acoperă golul lăsat de anularea unui mare proiect public", a spus Scheuch, citat de Thomson Reuters.

Creşterea economiei austriece a încetinit la 0,2% în cel de-al doilea trimestru, comparativ cu cele trei luni anterioare, când a avansat cu 0,5%, potrivit RTT News. Cererea internă a stagnat, după ce în trimestrul anterior a urcat cu 0,2%. Activitatea din construcţii s-a redus cu 0,4%, anulând creşterea din primul trimestru.



Austria, jucător major în sectoarele economice strategice ale României

Austria ocupă locul şapte în clasamentul statelor din care România importă şi locul 12 în topul pieţelor de desfacere pentru exporturile româneşti. România importă mai ales produse ale industriei chimice, materiale plastice şi din cauciuc şi pastă din lemn, hârtie şi carton, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În schimb, România exportă în principal metale comune, utilaje, aparate, echipamente electrice şi produse din lemn, categorie în care nu este inclusă mobila.

Cea mai mare companie din România, Petrom, este deţinută de grupul austriac OMV. Petrom a fost vândută de statul român cu 1,5 mld. euro, jumătate din sumă fiind de fapt majorarea de capital. Doar în 2011 Petrom a făcut un profit de 887 mil. euro. În primul trimestru al lui 2012 OMV Petrom a raportat un profit net record de 1,38 mld. lei (318 mil. euro).

Sectorul financiar este dominat de Austria. Băncile din această ţară controlează o treime din sistemul bancar din România prin grupurile Erste - care deţine BCR, Raiffeisen, Volksbank şi UniCredit Bank Austria - reprezentată de UniCredit Ţiriac Bank. De asemenea, asigurătorii austrieci deţin o treime din piaţa de profil din România. Lider pe acest segment este Omniasig (care a absorbit BCR Asigurări). Compania este controlată de Vienna Insurance Group (VIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din Europa Centrală şi de Est. VIG mai controlează în România Asirom. Un alt grup austriac prezent în România este Uniqa.

Totodată, Austria, prin Holzindustrie Schweighofer, este cel mai mare jucător din industria lemnului din România.

În plus, cu un portofoliu imobiliar de două mld. euro, investitorii austrieci sunt cei mai mari jucători străini de pe piaţa imobiliară locală. Ei sunt reprezentaţi de Immofinanz CA Immo şi Raiffeisen Evolution şi Sparkassen Immobilien.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO