Business Internaţional

Austria vrea sa răsplătească firmele care angajează muncitori locali

Austria vrea sa răsplătească firmele care angajează...

Autor: Catalina Apostoiu

23.02.2017, 00:04 312
Guvernul austriac a aprobat noi reglementări în domeniul ocupării forţei de muncă pentru a se asigura că muncitorii aflaţi deja în ţară au prioritate la angajare în faţa imi­granţilor din alte state UE.

Efortul legislativ are ca scop stăvilirea creşterii şomajului, relatează Reuters. Totuşi, planurile ar putea contraveni principiului UE al liberei circulaţii a persoanelor şi atrag astfel opoziţia autorităţilor de la Bruxelles.

Imigraţia pe piaţa muncii din Austria, în special dinspre ţările est-europene mai sărace, este în creştere de ani datorită salariilor şi beneficiilor sociale semnificativ mai mari din această ţară.

Şomajul din Austria este încă relativ scăzut, la 5,7%, însă se află în creştere constantă, iar guvernul ţării se con­fruntă în acelaşi timp cu o încetinire a creşterii economice. Potrivit noi­lor reglementări, cetăţenii UE deja aflaţi în Austria se vor bucura, împreună cu cetăţenii austrieci, de prioritate în faţa nou-veniţilor din afara ţării. „Acest lucru nu echivalează cu ostilitate faţă de străini. Nu-mi pasă de certificatul de naştere, însă vreau să rezolv o problemă cu care ne confruntăm în Austria“, a declarat cancelarul Christian Kern.

În conformitate cu noile regle­men­tări, guvernul va reduce la jumătate costurile non-salariale cu forţa de muncă timp de trei ani începând cu luna iulie pentru companiile care creează noi locuri de muncă şi angajează muncitori din Austria care-şi schimbă locurile de muncă sau sunt înregistraţi ca şomeri.  Măsurile vor costa 2 mld. euro şi vor contribui la crearea a 160.000 de noi locuri de muncă, a anunţat gu­vernul. Kern s-a declarat încrezător că va avea undă verde din partea autorităţilor de la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO