Business Internaţional

​Autoritatea antifraudă europeană a descoperit nereguli grave în proiectul de extindere a metroului din Budapesta

​Autoritatea antifraudă europeană a descoperit...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.12.2016, 08:00 460

OLAF, autoritatea antifraudă europeană, spune că Ungaria ar trebui să înapoieze fonduri europene de aproape 300 de milioane de euro folosite pentru extinderea infrastructurii de metrou a Budapestei deoarece a descoperit nereguli grave, fraudă şi posibile cazuri de corupţie, scrie revista POLITICO.

Aceste informaţii provin din documente văzute de POLITICO. Proiectul în cauză valorează circa 1,7 miliarde de euro. OLAF recomandă ca departamentul responsabil cu politicile urbane şi regionale ale Comisiei Europene să ceară înapoi fonduri de 228 milioane de euro şi ca Băncii Europene de Investiţii să îi fie returnate 55 de milioane de euro.

Neregulile au fost găsite la construirea liniei de metrou M4. Planificarea pentru M4 a început în anii 1970, dar a fost terminată cu doar câteva zile înainte de alegerile naţionale din 2014, când partidul Fidesz al lui Viktor Orban a câştigat detaşat majoritatea în parlament. Victoria i-a adus lui Orban cel de-al doilea mandat de premier.

„OLAF poate confirma că a finalizat o anchetă despre presupuse fraude şi nereguli legate de dezvoltarea liniei de metrou M4 din Budapesta, Ungaria”, a afirmat un portător de cuvânt al autorităţii europene.

Departamentul pentru politici regionale al CE a alocat iniţial 696 de milioane de euro pentru proiect, dar după o serie de cercetări din această sumă 322 de milioane de euro au fost transferate către alte proiecte din Ungaria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO