Business Internaţional

"Avem doar cateva luni la dispozitie sa ajutam statele din Europa de Est"

20.02.2009, 00:00 23

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC), filiala a Bancii Mondiale, elaboreaza un program pentru sustinerea sistemului financiar din Europa de Est.

In acelasi timp, Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, a facut un apel la Uniunea Europeana pentru a pune la punct un plan de sprijinire a economiilor din Europa Centrala si de Est pe fondul deteriorarii continue a situatiei din aceasta regiune, scrie Financial Times.
Programul de sustinere a bancilor est-europene demarat de institutiile internationale ar putea avea in vedere intre cinci si zece state, respectiv Romania, Ucraina, Ungaria, Croatia, Serbia, tarile baltice si, eventual, Rusia.
"Credem ca problema este serioasa, dar controlabila. Avem cateva luni pentru a interveni, doar cateva saptamani in unele state, in conditiile in care exista tari precum Ucraina, aflate in pragul colapsului", a precizat Jeromin Zettelmeyer, directorul departamentului de cercetare al BERD, unul dintre cei mai mari investitori din regiune.
Un prim pas consta in recapitalizarea institutiilor de credit mama, conditionata de sustinerea ulterioara a filialelor din Europa de Est aflate in dificultate, sub controlul bancilor centrale locale. Companiile-mama sunt, in principal, din Austria, Germania, Franta, Italia si Belgia. In plus, statele din Europa de Est, daca detin mijloacele necesare, va trebui sa aduca propriul aport la sustinerea sistemelor bancare, a precizat Zettelmeyer.
Bancile locale independente ar putea, cu ajutorul bancilor centrale, sa apeleze la institutiile financiare internationale.
Acest plan vine pe fondul ingrijorarii comisarului european pe probleme economice si monetare, Joaquin Almunia, vizavi de situatia bancilor din estul continentului european, facand referire atat la tari membre ale UE precum Romania, cat si la state care nu fac parte din blocul comunitar, ca Serbia, Ucraina si Croatia.
Almunia a spus ca UE este gata sa ajute aceasta regiune, precizand insa ca sprijinul acordat statelor non-membre ale UE va fi semnificativ diferit de cel de care vor benefiacia membrii comunitari.
Comentariile presedintelui Bancii Mondiale si ale comisarului european survin in conditiile in care Europa Centrala si de Est a fost puternic afectata de criza globala, care a generat o scadere rapida a monedelor si burselor din regiune pe fondul retragerii capitalurilor de catre investitorii straini.
In aceste conditii, Zoellick spune ca institutia pe care o conduce si-a intensificat cooperarea cu Fondul Monetar International in incercarea de a ajuta Europa de Est insa cele doua organisme internationale au nevoie de o sustinere mai puternica din partea autoritatilor de la Bruxelles.
"Trebuie sa primim sprijinul guvernelor vest-europene", a declarat seful Bancii Mondiale, adaugand ca "au trecut 20 de ani de cand Europa s-a reunit si ar fi o tragedie sa asistam la o noua ruptura" intre est si vest.
"Sunt ingrijorat de volatilitatea monedelor acestor tari. Si sunt ingrijorat de faptul ca o serie de declaratii publice au accelerat deprecierea monedelor locale", a declarat comisarul european. "Cer autoritatilor mai multa prudenta in momentul in care fac declaratii publice pentru ca pietele se afla sub presiune, iar aceste declaratii ar putea fi intelese intr-un mod distorsionat", a adaugat el. Almunia spune, de asemenea, ca impartaseste punctul de vedere al Austriei in ceea ce priveste presiunea creata de deteriorarea conditiilor din Europa de Est asupra bancilor occidentale cu expunere in regiune. El a mentionat totusi ca nu este la curent cu vreun plan al Austriei de a ajuta economiile emergente din Europa.
Una dintre solutiile posibile pentru sprijinirea statelor UE care intampina dificultati in contextul actualei crize - inclusiv a tarilor din zona estica a blocului comunitar - ar fi crearea unui fond de rezerva finantat de state membre si administrat de o institutie centrala, precum Banca Europeana de Investitii (BEI). Banii din acest fond ar urma sa fie folositi pentru cumpararea de obligatiuni emise de guvernele tarilor cu probleme.
 
Banca Austriei: Bancile noastre dispun de lichiditati
 
Banca centrala a Austriei se afla in contact permanent cu bancile austriece si considera ca institutiile financiare cu expunere pe pietele din Europa Centrala si de Est dispun de capitaluri si lichiditati satisfacatoare, pentru a face fata dificultatilor economice intervenite in Est. "Banca nationala a Austriei se afla in contact permanent cu toate bancile austriece active in regiune. Toate bancile importante dispun de capitaluri si lichiditati satisfacatoare", a afirmat banca centrala de la Viena. Institutia financiara comenteaza informatiile aparute recent in presa internationala cu privire la expunerea bancilor din Austria si Europa de Vest pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est, care se refera, in principal, la analiza realizata de agentia de evaluare financiara Moody's pe aceasta tema. Bancile austriece printre care Erste, Raiffeisen, Volsbank au expunere mare in Europa de Est, valoarea acesteia ajungand la 75% din PIB-ul Austriei. Raiffeisen impreuna cu alte banci occidentale cu expunere in Est au cerut Uniunii Europene sa intervina cu un ajutor financiar de peste 100 mld. euro pentru a sprijini aceste tari. "Din punctul de vedere al Austriei, trebuie clarificat faptul ca trei sferturi dintre tarile din regiune unde sunt implicate grupuri financiare austriece sunt state membre ale UE, iar expunerea totala a bancilor din Austria pe aceste piete reprezinta numai o cincime din expunerea totala a zonei euro", a mai spus banca nationala a Austriei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO