Business Internaţional

Avertisment clar al Germaniei: Nu vom mai da bani grecilor dacă nu-şi respectă promisiunile

Avertisment clar al Germaniei: Nu vom mai da bani grecilor dacă nu-şi respectă promisiunile

Autor: Ioana Nita

14.08.2012, 00:08 641

Germania va bloca orice fonduri noi destinate salvării Greciei dacă Atena nu respectă pe deplin condiţiile din pachetele anterioare de asistenţă financiară, chiar dacă alte state vor insista ca banii să fie acordaţi, a declarat Michael Fuchs, unul dintre liderii blocului conservator al cancelarului Angela Merkel din Parlamentul german, scrie The Telegraph.

Fuchs a afirmat, pentru publicaţia Handelsblatt că Berlinul este gata să-şi folosească dreptul de veto dacă nu este mulţumit de rezultatele evaluării pe care creditorii internaţionali o fac Greciei, stat căruia îi cer reforme severe în schimbul sprijinului financiar. "Mă puteţi cita: chiar dacă paharul este pe jumătate plin, nu este suficient pentru un nou pachet de salvare. Germania nu poate şi nu va fi de acord cu aceasta", a spus politicianul.

Verdictul creditorilor internaţionali, UE, FMI şi BCE, va veni la mijlocul lunii viitoare şi va stabili dacă Atena primeşte următoarea tranşă, de 3,1 miliarde euro, din cel mai recent pachet de salvare. Chiar şi în cazul în care alte state din zona euro cer eliberarea fondurilor după publicarea raportului creditorilor, Germania va folosi dreptul de veto, pe care îl are ca membru al fondului temporar de salvare EFSF, dacă va considera că Grecia "nu îndeplineşte condiţiile", a menţionat Fuchs.

"Germania a atins limita a ceea ce poate suporta", a mai spus politicianul.

Merkel a declarat în luna iulie că Ger­mania nu-şi va asuma mai multă răspundere financiară în privinţa crizei datoriilor de stat în absenţa unor mecanisme solide de supraveghere şi control bugetar la nivelul zonei euro. Cancelarul s-a pronunţat însă în sprijinul propunerilor lui Draghi la începutul lunii august.

Economia Greciei, aflată în cel de-al cincilea an de recesiune, s-a contractat cu 6,2% în cel de-al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ducând scăderea economică la 13% pentru ultimii doi ani, potrivit datelor publicate de Institutul de Statistică din Grecia (ELSTAT), preluate de Kathime­rini.

Scăderea Produsului Intern Brut (PIB) este mai mică decât cea înregistrată în primele trei luni ale anului, când economia s-a contractat cu 6,5%.

Analiştii estimează că pe ansamblul acestui an PIB-ul Greciei se va diminua cu aproximativ 7%. Statul elen se bazează pe două pachete de ajutor financiar din partea Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Centrale Europene în valoare totală de aproximativ 240 miliarde euro pentru a ţine economia pe linia de plutire, notează AFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO