Business Internaţional

Avertisment de la FMI: datoriile Chinei pot aduce o nouă criză economică la nivel global

Avertisment de la FMI: datoriile Chinei pot aduce o nouă...

Autor: Dragoş Dinu

17.08.2017, 11:52 1863
Un studiu realizat de Fondului Monetar Internaţional (FMI) arată că datoriile uriaşe făcute de China pot aduce o nouă criză financiară, doarece împrumuturile ajung la niveluri nesustenabile, potrivit Business Insider.

Fondul Monetar Internaţional a lansat un raport anual privind economia chineză, emiţând un advertisment în ceea ce priveşte rata crescută a datoriei globale la care a contribuit China.

„Perspectivele de creştere au fost revizuite, reflectând un impuls puternic şi un angajament faţă de obiectivele de creştere economică. Acest lucru vine cu un cost: creşterea continuă a datoriei publice şi private şi, prin urmare, creşterea riscurilor pe termen mediu”, a raportat FMI.

Creditele din sectorul non-financiar s-au dublat în ultimii cinci ani, iar ponderea creditelor a crescut la 230% anul trecut.

Traiectoria datoriei Chinei se arată periculoasă pentru economia globală, asta dacă privim la experienţa din trecut a altor ţări care au alimentat creşterea prin preluarea masivă de datorii.

”Experienţa internaţională sugerează o traiectorie periculoasă a împrumuturilor făcute de China, cu un risc crescut către căderea pieţei mondiale sau o încetinire accentuată a creşterii economice”,  a arătat raportul FMI.

O scală realizată pe datoriile făcute de China arată că împrumuturile dobândite de către chinezi au crescut PIB-ul ţării cu 5 trilioane de renminbi (650 mld. euro) în 2015-2016, fiind nevoie de aproape 20 de trilioane de renminbi (2,6 trilioane euro) pentru un împrumut nou.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO