Business Internaţional

Avertisment: Franţa trebuie să adopte măsuri de austeritate pentru a se conforma regulilor bugetare UE

Avertisment: Franţa trebuie să adopte măsuri de...

Autor: Catalina Apostoiu

14.02.2017, 00:00 340

Viitorul preşedinte al Franţei va fi nevoit să implementeze imediat o serie de măsuri de austeritate pentru a evita încălcarea reglementărilor bugetare ale UE, avertizează Comisia Europeană, citată de Financial Times.

În ultimul său set de proiecţii înaintea primei runde a alegerilor prezidenţiale din Franţa din aprilie, autorităţile de la Bruxelles notează că deficitul bugetar al ţării ar urma să atingă 3,1% din PIB în 2018, peste limita de 3% convenită pentru zona euro. Există de asemenea riscul ca deficitul să depăşească limita şi în acest an.

Deficitul Franţei a crescut în urma mai multor măsuri, cum ar fi creşteri salariale mai mari acordate funcţionarilor publici, cat şi a costurilor mai mari legate de serviciile medicale, potrivit comisiei. Guvernele franceze anterioare din timpul mandatelor lui Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande nu au reuşit să ţintă de ţinta de deficit. Franţa, cea mai mare economie din zona euro după Germania, a înregistrat ultima dată un deficit sub limita de 3% în 2007.

În timp ce candidatul independent Emmanuel Macron, fost ministru al economiei, apără restrictţiile UE ca fiind o sursă de credibilitate bugetară, acestea sunt considerate drept o ib?te noireî de către candidaţii mai radicali de stanga. Între timp, Marine Le Pen s-a angajat să scape de regulile UE, scoţand Franţa din zona euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO