Business Internaţional

Avertisment: furtuna de pe pieţele emergente nu s-a sfârşit nici pe departe

Avertisment: furtuna de pe pieţele emergente nu s-a...

Autor: Catalina Apostoiu

23.10.2018, 00:05 606

Noul guvernator al băncii centrale a Argentinei avertizează că dobânzile în creştere la nivel mondial şi un posibil război comercial SUA-China fac ca perspectivele pieţelor emergente, inclusiv Argentina, să fie în continuare neclare. La rândul său, economistul Mohammed A. El-Erian arată într-o opinie publicată de Bloomberg că în loc să spere că recenta acalmie va continua, pieţele emergente ar trebui să se pregătească pentru o posibilă reapariţie a presiunilor venite din exterior.

„În acest scop, aces­tea ar trebui să facă tot posibilul pen­tru a-şi creşte rezis­ten­ţa finan­ciară şi a-şi spori agili­tatea econo­mică. Bene­ficiile ce ar rezulta s-ar extinde dincolo de ţările in­dividuale. Cu cât vor fi luate mai multe mă­suri, cu aât va scădea ris­cul de contagiune la ni­velul unei categorii de active care rămâne teh­nic fragilă“, arată eco­no­mistul.

Pieţele emergente au avut parte de con­diţii financiare mai blânde în ultimele săptămâni după o perioadă de presiuni intense. Sentimentul de risc crescut a fost înlocuit de unul de uşu­rare, nu numai în rândul investitorilor, ci şi al strategilor din ţările avansate şi emergente, cât şi al instituţiilor interna­ţionale.

Ajustările de politică din ţările individuale au avut un impact benefic, însă cea mai importantă schimbare a fost legată de apariţia unui mediu extern mai puţin ostil, de la deprecierea dolarului şi preţurile mai mici ale petrolului la condiţii financiare mai relaxate pentru economiile emergente. 

„Însă, înainte de a continua să se relaxeze, aceste economii trebuie să conştientizeze că relaxarea condiţiilor externe se poate dovedi temporară şi reversibilă“, avertizează El-Erian.

În cazul Argentinei, noul guver­nator al băncii centrale a ţării, Guido Sandleris, aver­tizează că este „clar prea devreme“ să se decla­re că sta­bilitatea a re­venit pe piaţa mone­tară a ţării după ce plon­jo­nul dra­matic al mo­nedei aces­teia a forţat Buenos Airesul să ceară ajuto­rul FMI.

„Furtuna financiară mon­dială se calmează câteodată, apoi prinde iarăşi putere, iar acest lucru s-ar putea întâmpla din nou“, a declarat Guido Sandleris pentru Financial Times în primul său interviu cu presa inter­na­ţio­nală. „Acest lucru ar afecta toate pie­ţele emergente, iar Argentina nu va face excep­ţie.“

Acesta a declarat că Argentina se află acum într-o poziţie mai solidă în urma măsurilor luate, dar că banca centrală trebuie să refacă credibilitatea erodată.

Potrivit lui Sandleris, au apărut semne încurajatoare, baza monetară diminuându-se uşor în această lună.

Peso-ul este singura monedă emergentă care s-a apreciat în ultimele două săptămâni în afară de realul brazilian.

„Cel mai rău lucru care i se poate întâmpla economiei argentiniene este o menşinere a nivelurilor de volatilitate şi nesiguranţă înregistrate în ultimele luni. Puşine alte lucruri pot afecta activitatea economică atât de mult“, potrivit noului şef al băncii centrale argentiniene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO