Business Internaţional

Avertisment pentru România: recesiunea se instalează în economiile principalelor pieţe de export

Avertisment pentru România: recesiunea se instalează în economiile principalelor pieţe de export

Foto: AFP

09.08.2012, 20:38 2501

Că zona euro nu va reuşi să evite recesiunea anul acesta din cauza crizei şi austerităţii este deja o certitudine pentru cei mai mulţi analişti. Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat însă că economia uniunii monetare a ajuns într-o stare mai gravă decât a anticipat iniţial. Mai îngrijorător este că recesiunea se va adânci în Italia şi nu va ocoli Franţa, aceste ţări fiind două dintre cele mai mari pieţe de desfacere pentru exporturile româneşti. Semne îngrijorătoare vin şi din Germania, cea mai mare economie europeană şi principala destinaţie a exporturilor României.

BCE şi-a înrăutăţit proiecţia de scădere economică pentru anul acesta în zona euro de la 0,2% la 0,3% şi anticipează că economia va avansa cu doar 0,6% anul viitor, faţă de o creştere de 1% estimată anterior, scrie The Guardian.

Economia zonei euro a stagnat în primul trimestru al acestui an, după o contracţie de 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Instituţia a atenţionat, de asemenea, că economia zonei euro are de înfruntat mai multe pericole, unele legate de tensiunile de pe pieţele financiare, ceea ce sugerează că situaţia se va înrăutăţi.

"Riscurile sunt legate, în particular de tensiunile de pe mai multe pieţe financiare din zona euro şi de pericolul ca aceste tensiuni să afecteze euro şi economia reală. Riscurile sunt legate şi de posibila creştere a preţurilor energiei pe termen mediu", se arată într-un raport al BCE.

În aceste condiţii, instituţia a îndemnat din nou guvernele uniunii monetare să facă eforturi suplimentare pentru a reforma rapid şi decisiv economiile. BCE a cerut statelor zonei euro să reformeze pieţele de produse pentru creşterea competitivităţii şi pieţele muncii astfel încât acestea să fie mai flexibile şi mai eficiente. Cu astfel de reforme s-ar reduce dezechilibrele şi va fi impulsionată creşterea economică.

Franţa nu scapă de recesiune

În Franţa, banca centrală a avertizat că economia reintră în recesiune. Instituţia estimează că în cel de-al treilea trimestru Produsul Intern Brut va scădea cu 0,1%, acelaşi ritm ca în cele trei luni anterioare, ceea ce ar însemna prima recesiune de după primăvara anului 2009. Estimările sunt uşor mai pesimiste decât cele ale institutului naţional de statistică, potrivit Financial Times.

Banca a mai atenţionat că încrederea din industrie se află la cel mai redus nivel de după august 2009, într-o situaţie îngrijorătoare fiind în special producătorii auto Peugeot-Citroën, al doilea ca mărime din Europa, şi Renault, proprietarul Dacia. Dacă economia se comportă aşa cum anticipează banca centrală, guvernul francez va avea mari probleme în a respecta ţinta de reducere a deficitului bugetar, la 4,5% din PIB anul acesta şi 3% din PIB în următorul.

Guvernul anticipează un avans al economiei de 1,2% pentru 2013. FMI estimează însă o creştere de 0,8%. Curtea franceză de Conturi a calculat că Franţa are nevoie de economii fără precedent de 33 miliarde euro în 2013 pentru atingerea obiectivelor de deficit bugetar.

Italia, în declin

În Italia, economia s-a contractat cu 0,7% în cel de-al doilea trimestru, comparativ cu primul, când a scăzut cu 0,8%. Perioada aprilie-iunie este cel de-al patrulea trimestru consecutiv de scădere a PIB. În ritm anualizat, economia s-a comprimat cu 2,5%, cea mai slabă performanţă de după ultimele trei luni din 2009. Activitatea a scăzut în sectoarele serviciilor, industrial şi agricol, fiind afectată de austeritatea fiscală şi lipsa de lichiditate din economie cauzată de reticenţa băncilor în a acorda credite, scrie The Wall Street Journal.

Analiştii de la Capital Economics cred că posibilitatea ca Italia să ceară vreo formă de ajutor internaţional este tot mai mare.

Un colos pe teren mlăştinos

Germania a primit o doză triplă de veşti descurajatoare în ultimele zile. Producţia industrială a scăzut cu 0,9% în iunie, în raport cu mai, comenzile pentru uzine cu coborât cu 1,7%, de două ori mai mult decât au estimat analiştii, iar exporturile s-au retras cu 1,5%. Importurile, un indicator al puterii cererii interne, au scăzut cu aproape 3%.

Aceste date sugerează că economia va încetini semnificativ, după ce în primele trei luni ale anului a crescut cu 0,5%. Avansul a fost singurul care a stat între zona euro şi recesiune, notează WSJ. Exporturile aduc un aport de 50% la PIB-ul german.

"Cu ultracompetitivul sector industrial german în recesiune, perspectivele pentru economia zonei euro sunt foarte îngrijorătoare", a spus Jonathan Loynes, analist la Capital Economics.

Economiştii de la BNP Paribas estimează că economia germană a stagnat în al doilea trimestru.

Însă dificultăţile Germaniei ar putea face mai uşoare eforturile BCE în lupta cu criza datoriilor, consideră Gilles Moec, analist la Deutsche Bank. Dacă economia ar fi continuat să crească în ritmul puternic din ultimi doi ani, ar fi riscat să se supraîncălzească, situaţie în care BCE, gardianul euro şi al inflaţiei, ar fi trebuit să intervină agresiv în detrimentul Greciei, Italiei, Portugaliei şi altor economii necompetitive, care au nevoie de o politică monetară relaxată pentru a-şi reveni. Dar cum economia germană încetineşte, BCE are o libertate mai mare în derularea planului de salvare a zonei euro, plan care va implica, probabil, achiziţii agresive de obligaţiuni suverane, a explicat Moec.

În Marea Britanie, Banca Angliei a revizuit prognoza de creştere economică de la 0,8%, cât anticipa în mai, la stagnare din cauza recesiunii. Economia britanică s-a contractat cu 0,7% în trimestrul al doilea, după scăderi de câte 0,3% în primele trei luni ale anului şi ultimul trimestru din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO