Business Internaţional

Avertisment: pericol de bulă în sectorul imobiliar comercial al Europei

Avertisment: pericol de bulă în sectorul imobiliar...

Autor: Catalina Apostoiu

26.07.2017, 00:03 798

Investitori francezi de retail fără experienţă, înfometaţi de randamente, in­vestesc masiv în fonduri imobiliare, îm­pingând preţurile celor mai bune proprietăţi comerciale europene la ni­ve­luri nesus­te­na­bile, aver­ti­zea­ză Fi­de­lity Inter­na­tio­nal, potrivit Bloomberg.

Intrările în aşa-nu­mi­tele vehicule fran­ceze de in­ves­tiţii colec­tive, care achi­ziţionează pro­prietăţi şi alte active în Europa, au atins 5,6 miliarde de euro anul trecut, cu o treime pes­te nivelul din 2015, se arată într-un ra­port Fidelity. Acestea se datorează ran­da­mentelor peste cele ale acţiunilor şi obligaţiunilor aduse de aceste fonduri.

Drept rezultat, preţurile pro­prie­tăţilor comerciale prime din oraşe ca Berlin, Paris, Madrid şi Zürich se situ­ează acum peste vârfurile din anul 2007, potrivit Fidelity.

Totuşi, votul de anul trecut al Marii Bri­tanii de ieşire din Uniunea Euro­pea­nă arată cât de uşor se pot schimba lu­crurile pe o piaţă populară. Investi­torii de retail s-au grăbit să-şi retragă în masă ca­pitalul din fondurile imobiliare bri­ta­nice în urma volului, forţând unii ma­na­geri să-şi sus­pen­de tran­zacţiile. Fondurile fran­ceze riscă o soartă simi­la­ră, potrivit Fidelity. Randamentele fondurilor imo­bi­liare, care le depă­şesc confortabil pe cele ale obliga­ţiu­nilor şi acţiunilor, s-ar putea prăbuşi, du­când la o creştere puternică a cere­rilor de retragere, se arată în raportul Fidelity.

„Nu credem că piaţa a ajuns la acest nivel încă. Dar suntem din ce în ce mai precauţi pentru că există toate semnele de bulă în care cumpărătorii intră pe propriul risc“, avertizează Fidelity.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO