Business Internaţional

Avertisment: Pregătiţi-vă pentru o nouă criză de petrol

Avertisment: Pregătiţi-vă pentru o nouă criză de petrol

Autor: Catalina Apostoiu

27.09.2017, 00:05 2505

Cei de pe piaţa petrolieră care se tem de o creştere puternică a producţiei OPEC anul viitor ar trebui mai bine să se pregătească de un deficit de ofertă, avertizează analiştii Citigroup, citaţi de Bloomberg.

Cinci ţări membre ale OPEC, Libia, Nigeria, Venezuela, Iran şi Irak, s-ar putea apropia deja de vârful producţiei în acest an, spune Ed Morse, strateg al Citigroup.

Mai degrabă decât o creştere puternică a producţiei, există riscul apariţiei unor presiuni pe piaţă chiar la începutul anului viitor, generate de ţările respective din cauza scăderii investiţiilor în explorare şi dezvoltare, spune acesta.

„Există dovezi în creştere că nu companiile petroliere internaţionale, ci ţările OPEC sunt în urmă cu investiţiile“, potrivit lui Morse.

Preţurile petrolului au continuat să crească ieri, petrolul Brent apropiindu-se de 60 de dolari pe baril, un maxim pe doi ani, pe fondul cererii robuste la nivel mondial şi al unei ameninţări la adresa exporturilor de ţiţei ale Kurdistanului.

„Cererea a fost subestimată lună de lună“, apreciază Adi Imsirovic, de la Gazprom Marketing and Trading. „Stocurile se topesc“.

Cea mai mare parte a cererii vine din Asia, forecasterii internaţionali aşteptându-se la un nivel de 1,6 milioane de barili pe zi.

Consumul ţărilor industrializate este de asemenea în creştere pentru prima dată în aproape un deceniu.

Ben Luckock, executiv al Trafigura, afirmă că piaţa petrolieră se află într-un moment de turnură şi că estimările potrivit cărora preţurile se vor menţine într-un interval strâns de 40-60 dolari nu se vor materializa.

Preţurile petrolului au fost susţinute şi de ameninţarea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a bloca conducta care transportă petrol din nordul Irakului către pieţele externe ca reacţie la referendumul privitor la independenţă organizat în Kurdistan.

În pofida îmbunătăţirii condiţiilor de pe piaţa petrolieră, care-i face pe mulţi traderi optimişti, alţii sunt sceptici că preţurile vor creşte prea mult peste nivelul de 60 de dolari. Există încă aşteptări că producţia de petrol de şist a Statelor Unite şi producţia altor ţări din afara OPEC vor pune presiune pe preţuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO