Business Internaţional

Avertisment: Un nou mandat de preşedinte al lui Putin ar fi o veste rea pentru rublă

Putin, care conduce Rusia de 18 ani, va câştiga aproape sigur alegerile din martie.

Putin, care conduce Rusia de 18 ani, va câştiga aproape sigur alegerile din martie.

Autor: Catalina Apostoiu

14.12.2017, 00:05 317

Din perspectiva analistului care a anticipat cel mai corect evoluţia monedei ruse, un nou mandat al preşedintelui rus Vladimir Putin ar putea pune capăt aprecierii rublei, scrie Bloomberg.

“După alegerile prezidenţiale, piaţa va fi digerat povestea ieşirii Rusiei din recesiune”, arată Sebastian Barbe, din cadrul Credit Agricole CIB. Traderii îşi vor întoarce astfel atenţia asupra “dificultăţilor pe care le va avea Putin în upgradarea modelului de creştere”, notează acesta.

Aprecierea rublei se va atenua în cel de-al doilea semestru al anului viitor, iar influxurile străine se vor reduce aproape complet, arată Barbe, care a lansat cele mai corecte estimări privind evoluţia monedei ruse în trimestrele doi şi trei ale acestui an.

Iniţial, moneda rusă s-ar putea întări pentru că randa­mentele relativ ridicate ale Rusiei vor atra­ge investitori, chiar în con­diţiile în care banca centrală va re­duce dobânzile, potrivit analis­tului.

O încetinire a creşterii trimestrul trecut oferă o imagine asupra a ceea ce va urma, o stagnare, iar economia rusă va încetini şi mai mult după victoria aşteptată a lui Putin în alegerile din martie, susţine Barbe.

Declinurile nu vor veni imediat. Barbe anticipează că ru­bla va încheia anul acesta cu a­pro­ximativ 2% mai puter­nică, la 58 în raport cu do­larul şi va avansa la 57,5 în trimestrele doi şi trei. Însă gospodăriile sunt prea lipsite de lichidităţi pentru a impulsiona creşterea generală a economiei, iar acesta are în faţă un al patrulea şi probabil ultim mandat foarte dificil. În contextul economic din ce în ce mai dificil, Barbe se aşteaptă ca rubla să încheie anul 2018 cu 1,7% mai slabă, la 59 în raport cu dolarul, în linie cu media estimărilor altor analişti.

Readucerea ratei de creştere a economiei ruse la nivelul de 3-5% înregistrat înainte de 2014 va fi o sarcină foarte dificilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO