Business Internaţional

Avertismentul guvernului rus: sancţiunile impuse asupra Rusiei vor avea „un efect de bumerang chiar asupra SUA“

Avertismentul guvernului rus: sancţiunile impuse asupra...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.04.2014, 17:20 1667

Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a avertizat SUA că sancţiunile impuse asupra Rusiei vor avea „un efect de bumerang chiar asupra SUA“ iar analiştii sunt de părere că guvernul rus va pedepsi firmele occidentale de pe teritoriul său hărţuindu-le şi discriminându-le în acordarea contractelor.

Robert Kahn, asociat al Council on Foreign Relations, consideră că sancţiunile contra Rusiei sunt importante chiar şi dacă vin doar din partea SUA „deoarece plăţile sunt intermediate sau stabilite de instituţii care au proprietari americani“. El, ca şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aver­tizează însă că acţiunile americanilor con­tra Rusiei pot avea efect de bumerang şi pot afecta companiile americane. Astfel, Rusia poate pedepsi companiile străine in­clusiv pe cele americane în cazul în care de­vine real scenariul de care se teme Occi­dentul, invazia Ucrainei cu trupe ruseşti.

„Guvernul rus va reacţiona contra firmelor occidentale din Rusia, fie prin propriile sancţiuni directe, fie, mai probabil, prin hărţuire din partea autorităţilor şi discriminare în acordarea contractelor“, a spus Alexander Kliment, analist la Eurasia Group.

Rusia se confruntă cu o hemoragie ma­si­vă de capital. De la începutul anului, ieşirile de active au depăşit totalul din 2013. Minis­trul rus al economiei Alexei Uliukaiev a ad­mis că hemoragia de capital este o problemă gra­vă, iar analiştii spun că problema se va agrava.

Kliment subliniază că Rusia se îndrepta spre rece­siune economică încă înainte de criza din Ucraina din cauza insuficienţei investi­ţi­ilor directe străine.

„Criza din Ucraina a acutizat trendul. Când firmele şi fondurile văd stagnare, riscuri geopolitice mari şi perspectiva mai multor sancţiuni din partea Vestului, acestea nu vor decât să-şi retragă banii de acolo. Când riscurile cresc, banii zboară“, a spus Kliment.

Unii analişti spun că sunt semne că ac­ti­vele pierdute de Rusia se îndreaptă spre Sta­te­le Unite, dar nu direct, ci prin rute oco­litoare precum Malta.

Analistul Marc Lanthemann de la Stratfor Eurasia notează că proiecţiile pri­vind economia rusească sunt cele mai slabe de după 2008, anul crizei economice mondiale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO