Business Internaţional

Avertismentul lui John Cryan, şeful Deutsche Bank: Robobancherii şi robocontabilii vor schimba dramatic faţa industriei bancare

Robotul  NAO, folosit de Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ pentru servicii de relaţii cu clienţii.

Robotul NAO, folosit de Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ pentru servicii de relaţii cu clienţii.

Autor: Catalina Apostoiu

07.09.2017, 22:00 1515
Cea mai mare bancă a Germaniei a trecut deja printr-un perioadă dură de restructurare în ultimii ani, însă, de parcă acest lucru nu ar fi fost de ajuns, şeful său, John Cryan, admite într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt că multe dintre poziţiile din cadrul băncii sale vor fi ocupate de roboţi sau de alte forme de auto­ma­tizare în următorii cinci ani. Aceasta va duce la eliminarea unei părţi substan­ţiale din personalul uman de 100.000 de angajaţi ai băncii sale. Cryan a refuzat să vină cu o estimare exact a numărului de angajaţi care vor fi disponibilizaţi, dar a declarat că va fi un „număr important, cu siguranţă“.

„Adevărul trist pentru industria bancară este că nu vom mai avea nevoie de la fel de mulţi oameni ca în prezent. În banca noastră oamenii muncesc ca roboţii. Mâine vom avea roboţi cu comportament uman“, a declarat CEO-ul Deutsche Bank.

Tehnologia este în curs de transforma întreaga industrie, iar acest proces este inevitabil şi se va produce indiferent dacă Deutsche Bank se va alătura sau nu acestui trend. Multe aspecte ale opera­ţiunilor bancare sunt trans­for­mate de start-up-uri, cum ar fi aplicaţii de plăţi, roboconsultanţi şi digita­lizarea procesului de creditare, unde oamenii nu mai participă la procesul decizional. Contabilii din cadrul băncilor vor fi de asemenea înlocuiţi de roboţi, anticipează Cryan. Cryan este ultimul dintr-o serie de lideri de business care fac previziuni cu privire la impactul automatizării asupra sectorului bancar, potrivit The Guardian. În 2015, fostul CEO al Barclays anunţa că industria are în faţă un moment „Uber“, sute de sucursale urmând să fie închise şi jumătate din numărul de locuri de muncă din sector putând dispărea.

Andy Haldane, CEO al băncii cen­trale a Angliei, a avertizat la rândul său că roboţii vor putea prelua mai multe po­ziţii, până la 15 milioane de lo­curi de mun­că din Marea Britanie fiind ameninţate. Alţii s-au dovedit însă mai circumspecţi. Kallum Pickering, analist la Berenberg, a declarat: „Producătorii vor automatiza numai dacă acest lucru va fi profitabil. Pentru a genera profit, producătorii au nevoie de o piaţă pe care să vândă în primul rând. Dacă roboţii ar înlocui toţi muncitorii, generând şomaj în masă, cui ar mai vinde producătorii?“.

Şeful Deustche Bank a declarat de asemenea că automatizarea ar putea duce la o îmbunătăţire a condiţiilor de lucru. „Să luăm exemplul unui contabil din cadrul unei bănci. O mare parte a activităţii sale este să producă cifre. Acestora le ia între trei şi patru săptămâni să producă un cont. N-ar fi minunat dacă roboţii ar putea produce cifrele respective în doar câteva ore? Apoi contabilii le-ar putea analiza, forma opinii valide.“

Pentru Germania, ascensiunea roboţilor în general s-ar putea dovedi un lucru pozitiv dacă va ajuta la soluţionarea parţială a deficitului de muncitori calificaţi care riscă să-i submineze economia.

Până în 2030, Germania s-ar putea confrunta cu un deficit de 3 milioane de muncitori calificaţi, potrivit datelor recente furnizate de firma de consultanţă Prognosos, citate de Handeslblatt.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO