Business Internaţional

Banca Angliei activează scuturile contra recesiunii de după Brexit

Banca Angliei activează scuturile contra recesiunii de...

Autor: Catalina Apostoiu

05.08.2016, 00:03 1322
Banca Angliei şi-a redus pentru prima dată după 2009 dobânda de politică monetară, aducând-o la cel mai mic nivel din istorie, şi-a reactivat programul de achiziţii de active, a pus mai mulţi bani la dispoziţia băncilor şi a asigurat că va lua „orice măsură este necesară“ pentru a păstra stabilitatea după ce britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană.

Un mesaj asemănător, însoţit de măsuri asemănătoare, dar la altă scară, a transmis şi preşedintele BCE Mario Draghi pentru a salva euro când criza datoriilor suverane lovea cu cea mai mare putere Europa.

Înainte de referendumul privind Brexitul Banca Angliei a evitat să sprijine vreo tabără, dar a avertizat că ieşirea din UE va aduce recesiune în Marea Britanie. Se pare că acest avertisment nu a luat în calcul acţiunile de stimulare pe care le poate întreprinde instituţia. Acum, banca spune că se aşteaptă ca eco­nomia să stagneze în restul acestui an şi să crească ane­mic în 2017, scrie Reuters.

Instituţia a tăiat în şedinţa de politică monetară de ieri dobânda de referinţă de la 0,5% la minimul record de 0,25%, în linie cu aşteptările pieţei. Banca îşi lasă astfel suficient spaţiu de manevră pentru acţiuni ulterioare asupra dobânzii. De asemenea, Banca Angliei a lansat două noi scheme, una prin care cumpără obligaţiuni corporate cu rating ridicat în valoare de 10 miliarde de lire sterline şi alta prin care pune fonduri de până la 100 miliarde de lire sterline la dispoziţia băncilor comerciale pentru a le ajuta să treacă dobânzile mai mici în economia reală. În plus, în economie vor fi înjectate 60 de miliarde de lire sterline prin cumpărarea de bonduri guvernamentale, ceea ce extinde programul de quantitative easing la 435 de miliarde de lire sterline. 

„Acţionând din timp şi cuprinzător, banca centrală poate reduce incertitudinile, poate întări încrederea, poate contra încetinirea şi poate sprijini ajustările necesare pentru economia britanică. Banca va sta în continuare pregătită să ia orice măsură de care va fi nevoie pentru a-şi atinge obiectivele de stabilitate monetară şi financiară“, a explicat guvernatorul Băncii Angliei, canadianul Mark Carney.

În urma anunţului, lira sterlină, activul financiar cel mai sensibil la turbulenţele create de votul pentru Brexit, s-a depreciat rapid cu 1% în raport cu dolarul. În acelaşi timp, randamentele obligaţiunilor guvernamentale britanice s-au dus la cel mai scăzut nivel din istorie.

Consiliul de politică monetară nu a fost unitar în luarea deciziilor. Trei dintre membri s-au opus majorării programului de quantitative easing.

Despre cât de jos Banca Angliei ar putea duce dobânzile, strategii de la UBS cred că sunt improbabile dobânzile negative, notează The Wall Street Journal. Pentru cei de la JP Morgan Asset Management, deciziile luate de bancă arată cât de îngrijorată este aceasta în legătură cu amploarea încetinirii cu care se va confrunta economia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO