Business Internaţional

Banca Angliei speră că Jocurile Olimpice vor scoate economia din recesiune. Experienţele altor ţări sunt însă descurajatoare

Banca Angliei speră că Jocurile Olimpice vor scoate economia din recesiune. Experienţele altor ţări sunt însă descurajatoare

Autorităţie britanice speră că Olimpiada va stimula cererea internă între lunile iulie şi septembrie atât de mult încât ar putea să aducă economia britanică pe creştere după patru trimestre consecutive de declin

Autor: Ioana Nita

22.05.2012, 00:05 578

În urma găzduirii Jocurilor Olimpice din această vara, economia Marii Britanii va beneficia de impulsul de care are atât de multă nevoie, datorită turismului şi investiţiilor publice, care vor stimula activitatea şi pot scoate economia din re­cesiune, se arată într-un studiu al Băncii Angliei.

Conform estimărilor băncii centrale, impactul găzduirii Jocurilor Olimpice de pe 27 iulie până pe 12 august asupra Produsului Intern Brut ar putea fi un aport de aproximativ 0,2% în al treilea trimestru, scrie The Guardian.

Autorităţie britanice speră că Olimpiada va stimula cererea internă între lunile iulie şi septembrie atât de mult, încât ar putea să aducă economia britanică pe creştere după patru trimestre consecutive de declin. Construcţiile necesare evenimentului sunt finalizate, astfel că majoritatea cheltuielilor ocazionate de Jocurile Olimpice au fost deja făcute. Însă este posibil să mai fie necesare fonduri cu puţin înaintea începerii evenimentului şi în timpul desfăşurării acestuia.

Potrivit estimărilor comitetului londonez de organizare a Jocurilor Olimpice (Locog), este posibil ca investiţiile totale să se ridice la 2 miliarde lire sterline (2,48 miliarde euro), ceea ce reprezintă 0,5% din PIB-ul trimestrial. În luna martie, Locog a cheltuit 500 milioane lire sterline (622 milioane euro).

Economiştii au avertizat însă că orice impuls dat economiei ţării de fluxul de iubitori ai sportului veniţi din străinătate sau de creşterea consumului de bere şi de vânzarea mascotelor suvenir va fi de scurtă durată.

În ultimii 50 de ani, organizarea Jocurilor Olimpice nu a avut un impact puternic pe termen lung asupra performanţelor economice ale ţărilor gazdă, potrivit cercetărilor. O analiză făcută de Citigroup arată că progresul PIB-ului înregistrat în cele şase luni de dinaintea începerii Olimpiadei a fost urmat de scăderi în următoarea jumătate a anului.

"Referitor la impactul macroeconomic iden­tificabil, cred că este greu să dai un exemplu pozitiv în care să se vadă rezultatele în valoarea PIB-ului", a afirmat Stefan Szy­manski, profesor la Universitatea din Michigan şi expert în economia sportului.

De obicei, cele mai multe cheltuieli de infrastructură, cum ar fi noi facilităţi sportive, sunt făcute cu luni sau chiar ani înainte ca flacăra olimpică să ajungă în ţara gazdă.

Alte beneficii economice pot veni din partea turiştilor străini care vin să vadă Olimpiada şi a cheltuielilor generoase ale acestora pe perioada şederii.

Însă consumul intern reprezintă un adevărat stimulent în Marea Britanie pentru creşterea economică doar dacă nu s-ar fi consumat şi în condiţii normale, se men­ţionează într-un raport al firmei de consultanţă Capital Economics. "Cineva care cumpără mâncare şi băutură pentru a le consuma acasă în timp ce se uită la televizor la Olimpiadă ar fi putut, în altă situaţie, să meargă la cinema sau la un magazin de mobilă. Sau cineva care cumpără un tricou inscripţionat cu emblema Jocurilor Olimpice ar fi putut să achiziţioneze un tricou normal", a spus Samuel Tombs, consultant la Capital Economics.

Se estimează că vânzările biletelor pentru Olimpiadă vor creşte cheltuielile consu­matorilor cu 0,1% în cel de-al treilea trimestru.

Referitor la turiştii străini, economiştii apreciază că mulţi dintre vizitatori se vor întoarce în Marea Britanie ulterior, în timp ce un număr mare de turişti care nu sunt fani ai sporturilor ar putea vizita Anglia vara aceasta doar datorită Jocurilor Olimpice.

Impactul Jocurilor Olimpice va fi dificil de cuantificat, deoarece vine după al doilea trimestru în care vacanţa în plus pe care au avut-o britanicii cu ocazia jubileului de diamant al Reginei Elizabetha a II-a, se va resimţi în PIB.

Potrivit Băncii Angliei, impactul pe care l-au avut zilele libere din luna iunie oferite cu ocazia jubileului de aur al Reginei Angliei din anul 2002 şi nunta regală de anul trecut a fost de încetinire a creşterii economice, însă scăderea PIB-ului s-a reflectat în septembrie.

Sydney 2000

Banca centrală a Australiei a calculat o creştere economică de 0,75% datorită orga­nizării Jocurilor Olimpice în anul 2000. Şi Banca Angliei a studiat impactul pe care l-au avut Jocurile Olimpice de la Sydney asupra economiei australiene şi a concluzionat că "investiţiile similare făcute de Marea Britanie pentru organizarea Jocurilor Olimpice ar stimula creşterea economiei cu 0,2%".

Există de asemenea date detaliate din Australia care arată impactul asupra diferitelor sectoare: magazinele de haine au avut vânzări în creştere, clienţii cumpărând tricouri ca suveniruri, în aceeaşi situaţie fiind şi cafenelele şi restaurantele.

Cele mai mari creşteri s-au concentrat în regiunea New South Wales, unde au avut loc Jocurile Olimpice. Vânzările din retail au scăzut brusc în lunile ulterioare Olimpiadei.

Jocurile Olimpice de la Atena - 2004

Organizarea Jocurilor Olimpice de Grecia în anul 2004 a fost unul dintre factorii care au contribuit la criza datoriei Greciei, deşi nu există date oficiale care să arate cât a costat exact găzduirea acestui eveniment.

Numărul turiştilor care au vizitat Grecia în 2004 a fost cu 10% mai scăzut decât în anul precedent şi multe dintre facilităţile sportive construite pentru olimpiadă au fost lăsate în paragină.

Jocurile Olimpice de la Beijing - 2008

Pentru economiile emergente găzduirea unui eveniment sportiv de proporţii uriaşe este un semnal pe care îl dau aceste ţări referitor la deschiderea mediului de afaceri. Astfel, prin Olimpiada de la Beijing din 2008 China a transmis un mesaj puternic că este un jucător internaţional important.

Costurile totale ale organizării Jocurilor Olimpice au fost de peste 20 miliarde lire sterline (24,87 miliarde euro). Cu toate acestea, autorităţile chineze nu au reuşit să atragă un număr mare de turişti, acesta scăzând în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO