Business Internaţional

Banca centrală a băncilor centrale atrage atenţia că şi prudenţa excesivă este periculoasă

Banca centrală a băncilor centrale atrage atenţia că...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.12.2017, 00:00 202

Îngrijorările băncilor centrale în privinţa efectelor majorării prea rapide a dobânzilor nu ar trebui să subestimeze riscurile acţionării cu întârziere, a avertizat Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), supranumită şi banca centrală a băncilor centrale, scrie Bloomberg.  

„Amânarea prea mult a normalizării este de asemenea riscantă“, a afirmat şeful BIS Jaime Caruana. Mandatul său expiră în această săptămâna. „De ce? Pentru că se asumă mai multe riscuri şi este dificil de ştiut unde se varsă aceste riscuri.“

După ce au aplicat măsuri fără precedent pentru a aduce înapoi la viaţă economia globală, sufocată de marea criză financiară, băncile centrale au început acum să retragă stimulentele din cauza îngrijorărilor că preţurile activelor încep să scape  de sub control. Rezerva Federală americană a majorat dobânzile de la aproape zero şi a pornit procesul de reducere a balanţei de active şi pasive.

Şi Banca Angliei a majorat costurile creditării pentru prima dată în ultimul deceniu, în timp ce Banca Centrală Europeană a anunţat că îşi va înjumătăţi programul de achiziţii de active anul viitor. Retragerea a fost până acum graduală şi prudentă din cauza temerilor că altfel se va crea haos pe pieţe şi va fi tăiată energia revenirii economice.

BIS, care avertizează constant asupra riscurilor politicilor prea laxe, crede că s-a mers prea departe cu prudenţa. „Pieţele se culcă prea mult pe ideea că dobânzile şi inflaţia vor rămâne la niveluri joase mai mult timp şi de aceea este un mediu propice pentru asumarea de şi mai mult risc“, a explicat Caruana. Pe şeful BIS îl îngrijorează în special creşterea gradului de îndatorare în economia mondială. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO