Business Internaţional

Banca centrală a Poloniei anunţă sfârşitul austerităţii şi se laudă cu o încetinire „perfectă“când economiile altora se prăbuşesc. Ce conţine reţeta succesului polonez?

Banca centrală a Poloniei anunţă sfârşitul austerităţii şi se laudă cu o încetinire „perfectă“când economiile altora se prăbuşesc. Ce conţine reţeta succesului polonez?

Guvernatorul băncii centrale poloneze Marek Belka numeşte „amatorism intelectual“ insistarea pe reduceri bugetare într-un moment în care dobânzile sunt mici pentru stimularea creşterii. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

08.01.2013, 00:06 2102

Polonia şi-a redus deficitul bugetar cu mai mult de patru puncte pro­cen­tuale în doi ani, iar una din urmări este că avansul economic a încetinit dramatic, la doar 1,4% în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, în condiţiile în care cererea internă scade în tandem cu criza din zona euro, cea mai mare piaţă pentru exporturile polo­neze, scrie Financial Times.

"Dar ritmul consolidării bugetare înceti­neş­te, ceea ce va aduce economiei aer de res­pi­rat. Nu încurajăm ministerul de finanţe să con­tinue cu consolidarea fiscală excesivă", a decla­rat pentru publicaţia britanică guvernatorul băncii centrale Marek Belka.

Deficitul bugetar al Poloniei s-a cifrat la aproape 8% din PIB în 2010, umflat de criză şi de creşterea substanţială a cheltuielilor nece­sa­re pentru a absorbi fondurile structurale euro­pe­ne. Deficitul a ajuns, la sfârşitul anului tre­cut, probabil la 3,4% din PIB.

Spre deosebire de ţări din zona euro precum Grecia şi Portugalia, Polo­nia nu se luptă să-şi recâştige cre­di­bilitatea pe pieţele fi­nan­ciare. Cos­turile de finan­ţa­re ale statului eu­ropean au ajuns în ultimele săptămâni la niveluri reduse record.

De asemenea, deşi creş­te­rea economică înce­ti­neşte, economia nu se con­fruntă cu dezechilibre pe­ricu­loase. Datoria pu­bli­că şi cea a sectorului privat nu sunt excesiv de mari, siste­mul bancar este solid, iar şomajul, deşi în creştere, nu este o problemă catas­trofală.

"Nu dansăm de bucurie, dar pot să spun că am obţinut o înce­tinire perfectă. Nu vedem niciun fel de prăbuşire", a spus Belka, atrăgând aten­ţia că o "recesiune tehnică" este impro­ba­bilă pentru Polonia. Acest stat este sin­gu­rul din UE care a evitat recesiunea în ultimii 20 de ani.

"Bineînţeles, 2013 va fi dificil, dar credem că în acest an economia va începe să-şi revină", a mai spus guvernatorul.

Reţeta poloneză

Ce stă în spatele reţetei poloneze? Politicile monetare restrictive între 2001 şi 2007, a afirmat pentru The Wall Street Journal Leszek Balcerowicz, fost guvernator al băncii centrale poloneze. Dar el nu dă niciun indiciu despre ce s-a întâmplat în continuare. Polonia a fost salvată, în realitate, de relaxarea politicii mone­ta­re, notează The Atlantic. În ultimii cinci ani, zlotul s-a depreciat cu 33% în raport cu euro, mo­neda folosită de ţările în care exportă cel mai mult, ceea ce face ca produsele poloneze să fie mai ieftine acolo. O astfel de depreciere este "o cale sigură" pentru evitarea capcanei lichidităţii, în care dobânzile pe termen scurt sunt zero, iar băncile centrale nu le mai pot reduce, explică Lars Svensson, vice­gu­vernator al băncii centrale suedeze şi pro­fesor la prestigioasa universitate americană Princeton. Astfel de politici au fost aplicate de Israel în 2009 şi sunt aplicate de Elveţia acum.

Banca centrală poloneză a fost dur criticată pentru că este singura din UE care majorează do­bânda de politică monetară. Aceasta s-a întâm­plat anul trecut. De atunci, dobânzile au fost reduse de două ori. Acum indicatorul se situează la 4,25%, iar noi reduceri sunt foarte probabile.

"Se crede tot mai mult că este loc pentru alte reduceri", a spus Belka, adăugând că auto­rita­tea de reglementare a sectorului bancar re­la­xează regulile de creditare pentru a stimula creş­terea creditului.

În timp ce în ţări precum Ce­hia şi în zona euro băncile centrale nu mai pot reduce dobânzile, fiind nevoite să recurgă la politici neconvenţionale, Polonia beneficiază încă de luxul reducerii dobânzilor pentru a ajuta creşterea.

Belka numeşte "amatorism intelectual" insistarea pe reduceri bugetare într-un moment în care dobânzile sunt mici pentru stimularea creşterii.

Un ingredient important al reţei succesului polonez este şi Germania, cea mai mare economie a Europei, principala destinaţie pentru exporturile poloneze şi o sursă sigură de investiţii.

Economiştii de top ai FMI îşi recunosc "erorile" în calcularea impactului austerităţii

Economiştii de top ai Fondului Monetar Internaţional Olivier Blanchard şi Daniel Leigh au realizat un studiu în care analizează propriile erori în estimarea impactului austerităţii asupra economiilor europene. Deşi menţionează că "nu ar trebui interpretată ca fiind punctul de vedere al FMI", lucrarea reflectă schimbarea atitudinii instituţiei în privinţa austerităţii dure din Europa, scrie EUobserver.

După ce problema a fost abordată pentru scurt timp în octombrie, economiştii FMI explică acum mai detaliat, cu ajutorul formulelor matematice, cum "prezicătorii" au greşit în calcularea impactului reducerilor adânci de cheltuieli în ţări precum Grecia, Spania şi Portugalia. Astfel, deoarece ritmul reducerilor bugetare a fost mai rapid, iar creşterea economică mai slabă decât s-a anticipat în 2010, aşa-numiţii multiplicatori fiscali - un coeficient matematic care reflectă impactul reformelor asupra creşterii - au fost mult mai mari decât au anticipat spacialiştii FMI. În loc de a fi aproape de zero, ceea ce ar fi însemnat lipsa erorilor, multiplicatorii pentru 2010 "au fost de 1,6". Modelul a fost ajustat în anii următori. Fmi promovează acum politici cu mai puţine reduceri de cheltuieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO