Business Internaţional

Banca centrală a Turciei sacrifică avansul economic pentru a salva lira

Erdem Basci, guvernatorul băncii centrale a Turciei, a exclus impunerea oricăror restricţii ale circulaţiei capitalului. AFP/Mediafax Foto

Erdem Basci, guvernatorul băncii centrale a Turciei, a exclus impunerea oricăror restricţii ale circulaţiei capitalului. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

28.01.2014, 20:15 1141

Pentru a stopa prăbuşirea lirei, banca centrală turcă a promis că nu va ezita să majoreze dobânzile şi să înăsprească politica monetară, acţiune evitată până acum pentru a nu pune în pericol creşterea eco­nomică şi care reprezintă un semn al gravităţii efectelor pe care le poate avea furtuna valutară de pe pieţele emergente precum Turcia, India, Brazilia, Argentina şi Africa de Sud.

Înaintea unei reuniuni de urgenţă a băncii centrale a Turciei, guvernatorul Erdem Basci a asigurat că instituţia sa nu va ezita să înăsprească politica monetară într-un „mod durabil“, scrie Thomson Reuters.

El a exclus impunerea oricăror restricţii ale circulaţiei capitalului, spunând că astfel de acţiuni „nu sunt în vocabularul nostru“.

Basci a explicat că măsurile de înăsprire folosite până acum de bancă împotriva volatili­tăţii lirei ar fi „mult mai eficiente“ dacă sunt susţinute de ratele de dobânzi.

Banca centrală şi-a folosit săptămâna trecută, fără succes, rezervele de dolari pentru a stopa căderea liberă a lirei, care de la începutul anului a atins aproape zilnic minime record sub presiunile agravării crizei politice declanşate de un scandal de corupţie la nivelul guvernului şi ale îngrijorărilor privind economia.

Un rol important în acest declin îl are şi retragerea capi­talului de pe pieţele emergente în contextul diminuării stimulului monetar asigurat de Rezerva Federală economiei americane.

„Reducerea bruscă a rezer­velor valutare ar putea cauza alte îngrijorări. De acum ar trebui folosită arma ratelor de dobândă“, a spus guvernatorul.

Banca centrală s-a abţinut până acum să folosească majo­rarea dobânzilor pentru a proteja lira deoarece, cu ochii pe alegerile de peste două luni, premierul Recep Tayyip Erdogan s-a opus cu încăpăţânare costurilor de finan­ţare mai mari, efectul dobânzilor mai mari.

Creşterea costurilor de îm­prumut ar încetini avansul eco­nomiei. El a acuzat chiar că „un lobby al dobânzilor“ format din speculatori încearcă să slă­bească economia turcă.

Erdogan a felicitat săptămâna trecută banca centrală pentru că a menţinut dobânzile.

Banca a optat până acum pentru un mix de politici neor­todoxe axate în principal pe licitaţii de valută. Această strategie a fost criticată de mulţi analişti ca fiind „prea complicată“.

Basci a asigurat că banca sa este o instituţie in­de­pendentă, potrivit hurriyetdaily­news.com.

La începutul acestei săptă­mâni banca centrală a Indiei a decis, în mod surprinzător, să majoreze dobânda de politică monetară.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO