Business Internaţional

Banca centrală elveţiană este gata să intervină pe piaţa valutară, pentru a relaxa politica monetară

Banca centrală elveţiană este gata să intervină pe...

Autor: Luiza Chiroiu

27.01.2015, 10:46 1531

"Renunţarea la plafonul minim înseamnă o înăsprire a politicii monetare. Acceptăm acest lucru, dar numai până la un anumit punct. Suntem categoric pregătiţi să intervenim pe piaţa valutară", a declarat Danthine pentru cotidianul elveţian TagesAnzeiger.

Vivcepreşedintele băncii centrale elveţiene a apreciat că va mai trece o perioadă până când pieţele valutare se vor echilibra şi a precizat că instituţia a analizat şi cursul de schimb franc/dolar, nu doar pe cel franc/euro.

Danthine a declarat că banca ia în calcul "o analiză mai amănunţită" a politicii monetare din Singapore, care permite monedei naţionale să fluctueze faţă de monedele principalilor parteneri comerciali într-o bandă de tranzacţionare nefăcută publică. În schimb, Danthine a considerat că exemplul Danemarcei, unde cursul coroană daneză/euro este unul fix, nu este potrivit pentru Elveţia.

De altfel, vicepreşedintele băncii elveţiene a oferit Suedia şi Norvegia drept modele de economii mici şi deschise, care gestionează bine un curs valutar flexibil.

Danthine s-a referit şi la motivele pentru care banca centrală a Elveţiei a decis să elimine pragul franc/euro. Ela precizat că riscurile acestei politici au început să fie mai importante decât beneficiile sale, iar riscurile pierderilor din rezerva valutară a băncii au devenit semnificative.

Săptămâna trecută, Fritz Zurbruegg, membru în conducerea băncii centrale a Elveţiei, a afirmat că instituţia a renunţat la plafonul minim de 1,2 franci/euro deoarece costul menţinerii acestuia ar fi fost prea mare, ridicându-se la 100 de miliarde de franci (116 miliarde de dolari) numai în luna ianuarie.

Banca centrală a Elveţiei a decis la jumătatea lunii ianuarie să elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, măsură adoptată în luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro, ceea ce a făcut ca fonduri speculative şi case de brokeraj din întreaga lume să înregistreze pierderi masive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO