Business Internaţional

Banca Centrală Europeană se mută într-o nouă casă de 1,2 miliarde de euro, care a costat cât Casa Poporului

Banca Centrală Europeană se mută într-o nouă casă...

Autor: Daniela Stoican

02.11.2014, 14:17 485

Banca Centrală Europeană se va muta în noiembrie în noul sediu de pe malul râului Main, după o întârziere de trei ani, scrie The Financial Times. Întârzierea mutării a majorat costurile noii clădiri la 1,2 miliarde de euro, de la un cost estimat iniţial la 850 milioane de euro. Peste 2.600 de angajaţi ai băncii, inclusiv cei şase membri ai consiliului executiv, se vor muta în noul sediu modern din cartierul Ostende al Frankfurtului, dar din lipsă de spaţiu  echipa de supraveghere a băncii va rămâne în vechiul sediu Eurotower din cartierul financiar al Frankfurtului.

Costurile suplimentare legate de noua clădire includ o creştere a preţurilor materialelor de construcţie, schimbarea contractorului şi dificultăţile de a lucra pe un şantier unde este amplasată o clădire istorică.

BCE a apărat decizia de a investi în propriul sediu, argumentând că este o irosire a banului public închirierea în continuare de spaţii în Eurotower. Compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle a spus că BCE a plătit între 30 şi 35 euro pe metru pătrat pentru spaţiul de 60.000 metri pătraţi.

„Este mai eficient din punct de vedere al costurilor pe termen lung (ca BCE) să fie proprietara propriului sediu decât să îl închirieze”, a declarat o purtătoare de cuvânt a BCE.

Noua clădire este modernă, are o înălţime de 185 metri, turnul de nord şi cel de sud fiind conectate printr-un atrium de sticlă prin platforme şi poduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO