Business Internaţional

Banca centrală ungară este în pragul unui scandal din cauza sponsorizărilor din bani publici

Banca centrală ungară este în pragul unui scandal din...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.04.2016, 00:03 269

Mai mulţi jurnalişti ai site-ului maghiar de ştiri Vs.hu, inclusiv redactorul-şef, au demisionat după ce s-a aflat că firma de publishing a site-ului a primit sume mari de bani publici de la fundaţii înfiinţate de Banca Naţională a Ungariei, scrie AP.

Informaţiile privind „sponsorizările“ au ieşit la iveală după ce Curtea Supremă a decis luna trecută că nu sunt constituţionale legea care protejează de ochii lumii cheltuielile din fonduri publice ale fundaţiilor băncii centrale – legea, pe care preşedintele ţării a refuzat să o semneze, avea scopul de a face secrete finanţele fundaţiilor băncii centrale. Acestea au primit de la instituţia-mamă echivalentul a 908 milioane de dolari. Câteva dintre aceste fundaţii au „sponsorizat“ firma de pu­bli­shing New Wave Production cu 1,8 milioane de dolari pentru articole sau conţinut multimedia cu diferite teme.

Presa maghiară speculează că editura are legături cu un văr al guvernatorului băncii centrale, György Matolcsy, care la rândul lui este un aliat apropiat al premierului Viktor Orban. Angajaţii Vs.hu spun că nu ştiau de aceste afaceri şi că conţinutul editorial a fost întotdeauna independent. Ei susţin că şi-au părăsit posturile din motive care ţin de etică. Redactorul-şef spune însă că ştia că banii vin de la banca naţională. „Am făcut o greşeală când am lăsat publicarea de conţinut sponsorizat fără să arăt cine este sponsorul. Îmi asum întreaga respon­sabilitate, dar trebuie să spun că sub îndrumarea mea munca echipei editoriale a fost liberă şi independentă“, a spus el. 

Banca naţională are şase fundaţii, iar publicarea datelor privind modul în care acestea cheltuie banul public urmează acelaşi tipar cu cel urmat de guvern când introduce proiecte de lege în parlament: când este vorba de un subiect sensibil, pu­blicitatea se face în ultima zi a săptămânii de lucru şi seara târziu, notează Portfolio.hu.

Printre alţii, sume importante a mai primit editura Kairosz pentru publicarea cărţii „Şah şi poker“ în care se prezintă lucrări şi fapte ale pe atunci ministrului de finanţe Matolcsy. Autorul cărţii, Helga Wiedermann, fosta şefă de cabinet a lui Matolcsy, a reuşit să creeze un mic scandal cu dezvăluirile ei. Ea scrie că Matolcsy le-a „şoptit“ bancherilor de la Goldman Sachs în 2011 că Ungaria a început să discute cu FMI despre un credit, ceea cea ar fi avut efecte asupra cursului de schimb. Matolcsy a negat, ceea ce înseamnă că practic a făcut-o pe Wiedermann mincinoasă. Deprecierea forintului este o problemă delicată în Ungaria. Forintul slab ajută companiile exportatoare, dar pune presiune pe populaţia cu credite în valută. În general, în lipsă de alte mijloace de stimulare economică, deprecierea monedei este folosită pentru a face exporturile mai competitive pe piaţa internaţională. În pofida debutului cu scandal al cărţii, aceasta a avut o carieră internaţională, fiind tradusă în ucraineană, română, cehă şi poloneză. Traducerile au fost sponsorizate tot de fundaţiile băncii centrale. Tot ele au plătit şi pentru publicarea, tot la Kairosz, a unei cărţi a unui autor antisemit cu origini evreieşti. Banii băncii centrale au scos din faliment mica editură. De asemenea, fundaţiile au avut contracte cu o firmă de avocatură deţinută de ministrul de justiţie Minister László Trócsányi. A primit bani şi un membru al Academiei de Ştiinţe (concediat în urmă cu câţiva ani), un admirator pătimaş al premierului Viktor Orban, pentru o culegere de articole despre cabinetul Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO