Business Internaţional

Banca cu picioare de lut. Începe divizarea băncii Dexia?

Banca cu picioare de lut. Începe divizarea băncii Dexia?

Autor: Adrian Voicu

07.10.2011, 13:16 576

Dexia pare a fi tot mai aproape de o divizare, Franţa, Belgia şi Luxemburgul căutând să îşi protejeze diviziile locale de criza datoriilor suverane care ameninţă sistemul financiar european, scrie Bloomberg.

Luxemburgul a anunţat că un investitor este interesat de achiziţia diviziei locale a Dexia. De asemenea, premierul belgian Yves Leterme a spus că va face orice este necesar pentru protejarea băncii în Belgia şi că deja există un plan de preluare a diviziei de credit franceze. Boardul de conducere al Dexia se va întâlni mâine pentru a discuta opţiunile.

Titlurile băncii au căzut cu 17% ieri pe fondul temerilor că divizarea băncii va lăsa acţionarii cu nişte hârtii fără valoare.

"Este complicat ca statele (Belgia şi Franţa - n.r.) să ajungă la un acord", a declarat Benoit Petrarque, analist în cadrul Kepler Capital Markets din Amsterdam. "Există constrângeri bugetare şi nimeni nu vrea să investească capital".

La mai puţin de trei luni după ce Dexia a primit certificatul de sănătate de la UE deoarece a trecut testele de stres, banca va fi salvată din nou de guvernele europene care vor să prevină ca inima zonei euro să fie lovită de criza datoriilor suverane.

Banca a primit în octombrie 2008, în timpul crizei financiare, ajutoare de 6,4 miliarde de euro.

Dexia acordă credite pe termen lung autorităţilor locale, pe care le finanţează prin împrumuturi pe termen scurt din pieţe. Modelul de business s-a dovedit deficitar în timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009, când piaţa de credit a îngheţat şi banca nu s-a mai putut finanţa.

Dexia are o expunere de 380 de milioane de euro pe România, banca aflându-se pe locul 9 în topul băncilor cu astfel de expunere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO