Business Internaţional

Banca germana BayernLB cere guvernului un ajutor de 30 miliarde de euro

30.11.2008, 17:03 28

Bancile detinute de stat din Germania incearca sa gaseasca alternative la programul de bailout lansat de guvernul federal in eforturile de a-si consolida bilanturile care s-au dovedit vulnerabile in fata crizei financiare, scrie The Wall Street Journal.

BayernLB, a doua banca de stat regionala ca marime din Germania, afectata de criza financiara, a cerut guvernului, vineri, un ajutor financiar de 31 de miliarde de euro.
Banca are nevoie de o recapitalizare de zece miliarde de euro. Din aceasta suma, sapte miliarde de euro vor fi asigurati de landul Bavaria, care, in schimb, va deveni actionarul principal al bancii, potrivit unui comunicat al executivului local bavarez.
Restul de 3 miliarde de euro a fost cerut guvernului federal, prin programul de stat de 480 de miliarde de euro destinat sustinerii sectorului bancar.
Banca va incerca sa obtina de la guvern garantii pentru credite interbancare de 15 miliarde de euro. Institutia de credit urmareste, de asemenea, asigurarea unor titluri de valoare de 6 miliarde de euro.
"Acest ajutor poate fi necesar bancii pentru a putea iesi din cea mai mare criza financiara din 1929 pana acum", a declarat Horst Seehofer, seful executivului bavarez.
BayernLB nu este singura banca publica regionala afectata de criza din Germania. LBBW si HSH Nordbank au cerut ajutor atat actionarilor lor, cat si guvernului federal.
Banca de stat NordLB a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa obtina garantii financiare in valoare de pana la 20 de miliarde de euro din partea proprietarilor sai, statele germane ale Saxoniei Inferioare si Saxon-Anhalt.
Garantiile vor fi accesibile pana la sfarsitul anului 2010 si sunt menite sa suplimenteze pachetul de bailout al guvernului german.
Bancile publice care se bazeaza pe finantare din partea guvernelor landurilor nu sunt supuse conditiilor incluse in planul de bailout pus la punct de guvernul federal, plan ce restrictioneaza platile de dividende catre actionari si impune limite asupra salariilor si primelor.
Bancile publice germane au fost in general serios afectate de expunerea lor fata de creditele ipotecare subprime americane. In acelasi timp, acestea nu dispun de o baza solida de depozite pe care sa se bazeze ca sursa de finantare.
Problemele financiare cu care se confrunta acestea au determinat multi politicieni si insesi bancile sa urmareasca un proces de consolidare, proces care ar putea presupune in ultima instanta o grupare a acestor banci in trei institutii.
"A recurge la ajutorul landului in loc de cel al guvernului federal reprezinta o modalitate de evitare a implicarii guvernului federal in activitatile bancare ale landurilor individuale", spune David Williams, din cadrul Fox-Pitt Kelton. Un bailout federal ar putea implica o serie de schimbari, adauga Williams.
Saptamana trecuta, cea mai mare banca controlata de stat a Germaniei, Landesbank Baden-Wurttemberg, a anuntat ca va atrage 5 miliarde de euro din partea guvernului de stat si a bancilor locale de economii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO