Business Internaţional

Banca Japoniei amână noile măsuri de stimulare monetară

Banca Japoniei amână noile măsuri de stimulare monetară

Autor: Departamentul Economic

28.04.2016, 10:11 119

Mişcarea vine ca o nouă surpriză, în condiţiile în care majoritatea analiştilor estimau anunţarea unui nou plan al băncii centrale drept răspuns la aprecierea yen-ului, care a umbrit perspectivele creşterii salariilor şi a investiţiilor.

Moneda japoneza s-a apreciat puternic în raport cu dolarul imediat după ce decizia din Tokyo a fost anunţată.

Banca Japoniei mizează pe faptul că succesul în reducerea costului împrumuturilor de după introducerea dobânzilor negative va genera o impulsionare a creditării.

Japonia a lăsat neschimbate cele trei direcţii de relaxare monetară: programul de expansiune a bazei monetare de 732 de miliarde de dolari, dobânda negativă de minus 0,1% şi programul
de achiziţie de active riscante. În paralel, au amânat termenul de atingere a targetului de 2% inflaţie până în 2017.

"Kuroda vrea să fie clar că Banca Japoniei nu îşi va seta politica monetară în funcţie de cererea din piaţă. Este prea devreme să facă o altă mişcare după ce a implementat ratele negative acum câteva luni", a spus Kyohei Morita, economistul şef al Barclays Japonia.

"Mesajul important este că Banca Japoniei va fi dependentă de date, şi mă aştept ca în iulie să ia un nou pachet de măsuri de stimulare a economiei, în condiţiile în care vor avea o nouă viziune de ansamblu asupra inflaţiei", a adăugat el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO