Business Internaţional

Banca Mondială avertizează: Era materiilor prime se apropie de sfârşit

Banca Mondială avertizează: Era materiilor prime se...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.06.2013, 08:16 13724

Ţările care au profitat de boom-ul ma­teriilor prime ar trebui să se pregătească de pră­buşirea preţurilor, a avertizat Marcelo Giugale, directorul pentru politici economice al Băncii Mondiale. El a subliniat însă că dezumflarea bulei materiilor prime se poate transforma într-o şansă de a creşte standardele de viaţă în economiile în curs de dezvoltare, scrie CNBC.

„Nu vrem să pierdem încă o oportunitate. De această dată, lucrurile ar trebui făcute diferit. Boom-ul material are potenţialul de a deveni un boom al oamenilor. Sandardele de viaţă ale multor oameni din ţările în curs de dezvoltare pot fi crescute“, a afirmat Giugale.

Preţurile ridicate ale materiilor prime precum metale industriale şi petrol au alimentat veniturile ţărilor bogate în astfel de resurse, cum este cazul Norvegiei sau al statelor arabe. Dar volatilitatea pieţelor materiilor prime a avut consecinţe castastrofale asupra econo­miilor în trecut. În criza din anii ’80 ţări din America de Sud şi Africa s-au confruntat cu instabilitate financiară, socială şi politică în urma unei dezvoltări pe baza materiilor prime. Economiştii descriu acest model în care preţurile urcă timp de mai multe decenii, după care cad accentuat ca fiind un superciclu al materiilor prime.

Anul trecut, profesorul Bilge Erten de la Universitatea Columbia a demonstrat că în ultimul secol au fost trei supercicluri complete de 30-40 de ani fiecare, primul atingând maxi­mul în 1917, al doilea în 1951 şi ultimul în 1973. Erten susţine că acum suntem la mijlocul celui de-al patrulea superciclu, care a pornit la în-ceputul acestui secol, impulsionat în special de China. „Nu este clar cât va dura acest super­ci­clu. Am descoperit că superciclurile au între 15 şi 20 de ani de expansiune. Din anul 2000 am avut cam zece ani de expansiune, deci am mai avea de mers încă cinci ani“, a explicat Erten.

Însă mulţi economişti, printre care şi Giugale, nu sunt convinşi că aceste supercicluri există. „Superciclul materiilor prime este pentru ştiinţele economice ceea ce bossonul Hoggs a fost pentru fizică. Toate teoriile îi in­dică existenţa, dar noi nu îl vedem“, a afirmat Giugale. El a notat că ritmul de creştere al economiei chineze, pe locul doi ca mărime în lume după SUA, va fi crucial pentru preţuri.

Economia chineză a crescut timp de dece­nii cu ritmuri ce adesea depăşeau 10%, iar ce­rerea puternică a făcut ca preţurile mate­riilor prime să crească.

Însă în primul trimestru al acestui an avansul a încetinit la 7,7%. FMI anti­cipează că PIB-ul va creşte cu 7,7% în întregul an 2013. Încetinirea a tăiat apetitul pen­tru materii prime, iar urmarea este că preţurile scad. Spre exemplu, preţul cuprului s-a redus cu 16% de la începutul anului.

În aceste condiţii, analiştii de la Citi­group au atenţionat că 2013 va fi anul în care „va suna clopotul morţii“ pentru superciclul materiilor prime.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO