Business Internaţional

Banca Naţională a Ungariei a introdus condiţii mai stricte de creditare pentru a proteja populaţia de datorii

Banca Naţională a Ungariei a introdus condiţii mai...

Autor: Mădălina Bodârlău

29.08.2014, 00:05 367
Banca Naţională a Ungariei a impus reguli mai stricte privind plafonarea creditelor acordate de bănci gospodăriilor pentru a feri populaţia de datorii excesive şi pentru a preveni pierderile din sistemul bancar în cazul în care condiţiile economice se înrăutăţesc.

Regulamentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015 şi va limita împrumuturile gospodăriilor în funcţie de capacitatea solicitatorilor de credite de a demonstra că au venituri obţinute legal, de raportul datorii/venituri şi de raportul împrumut/valoare, scrie Portfolio.hu.

Doar persoanele care pot demonstra că au venituri disponibile obţinute legal (salarii, pensii, alocaţii familiale) au acces la creditele bancare şi doar aceste venituri vor fi luate în calcul de bancheri. Această măsură asigură acurateţea în selecţia debitorilor şi ar putea contribui la „albirea“ economiei. Dezavantajul pentru bănci este că vor depune eforturi suplimentare pentru a colecta dovezile veniturilor şi pentru a calcula raportul dintre datorii şi venituri.

 

Raportul datorii/venituri

Potrivit noilor reguli, persoanele care au un venit lunar net mai mic de 400.000 forinţi (aproximativ 1.300 de euro) care au obţinut un credit în forinţi vor plăti în fiecare lună o sumă (principal plus dobândă) echivalentă cu cel mult 50% din venitul lunar. Pentru persoanele cu salarii de peste 400.000 forinţi, limita este de 60%. Dacă două sau mai multe persoane aplică împreună pentru un împrumut, restricţiile se stabilesc în funcţie de veniturile cumulate de toţi debitorii.

Raportul datorii/venituri pentru creditele în valută va avea limite mult mai stricte, pentru a contrabalansa efectele negative ale unei eventuale deprecieri a forintului.

Creditele în euro vor fi acordate în limita unui raport datorii/venituri de 25% pentru salariaţii cu venituri sub 400.000 forinţi şi 30% pentru cei mai înstăriţi. Scopul acestei măsuri este să protejeze debitorii de datorii exagerate, să asigure capacitatea acestora de a plăti creditele şi să evite reînnoirea împrumuturilor în valută.

În Ungaria au fost acordate numeroase credite în franci elveţieni înainte de 2008, însă din cauza deprecierii severe a forintului, mulţi debitori nu au mai putut rambursa împrumuturile.

 

Raportul împrumut/valoare

Raportul împrumut/valoare vizează creditele auto sau ipotecare, în cazul cărora debitorii „garantează“ plata datoriilor cu maşina sau locuinţa achiziţionată.

De la 1 ianuarie valoarea creditului ipotecar nu va putea depăşi 80% din valoarea locuinţei în timp ce în cazul creditelor auto, limita maximă este de 75% din valoarea maşinii dacă împrumuturile sunt în forinţi. Pentru creditele în euro, limitele sunt de 50% şi 45 %, iar pentru alte monede străine de 35% şi 30%.

Prin această măsură, pentru creditori se va reduce riscul unor pierderi majore de pe urma debitorilor care nu ar mai fi în stare să-şi plătească creditul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO